14
Нед, Апр
13 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Гръцки бретон шпаньол стана шампион при кучетата с родословие на провелата се в събота в двора на ПГССИ „Христо Ботев“ киноложка изложба. Носителят на титлата се казва Фант, а негов собственик е Янис Колфобулус. Той бе излъчен измежду първенците в отделните групи, като получи най-висока оценка. Преди това гръцкият участник стана победител в своята категория – ловни кучета.

Общо 18-те питомци с родословие бяха оценявани от националния съдия Георги Апостолов. Сред четириногите пастири бе отличена 4-годишната Анджи от породата тервурен на Сотир Евтимов от Стара Загора. При доберманите победител стана 2-годишната Фиона. В трета група – териери, първи се нареди ягдтериерът Роналдо на Ясен Димов от Любимец. При гончетата и кръвоследниците бе отличен 5-месечният родезийски риджбек Ричи. В групата на четириноги, вдигащи дивеч, апортьори и водни кучета победител стана Астра от породата голден ретрийвър на Бойко Янев.

При кучетата без родословие пък бяха показани 36 питомци, оценявани от Сотир Евтимов. Победителите в отделните категории получиха правото да се състезават за купата на клуба по спортна дресура. Шампион и носител на отличието стана джак ръсел териерът на Жана Николова Фотева. На второ място в крайното класиране се нареди английският булмастиф Бък на Веселин Коев. Трети стана 3-годишният Варом вон Аполо на Димитър Милчев. В своята група на германските овчарски кучета той бе единственото четириного сред 11-те участници, което получи отлична оценка. На четвърто място бе класирано 12-месечното чао чао на Митко Въгларов.

Киноложката изложба е традиционна за Свиленград и се организира от тукашното киноложко дружество. Домашните любимци, които се представят на нея, се оценяват по екстериорните им белези.

Елена МИХАЛЕВА