14
Нед, Апр
13 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт
mimmmСвиленградчани първи ще видят новия проект на именития ни съгражданин
 
Спектакъла „Частица път“ представят предпрeмиерно в Свиленград световноизвестният мим Герасим Дишлиев и студенти от НАТФИЗ. Проектът е дипломната работа на деветимата абсолвенти, които от около година репетират под ръководството на Геро. Той ще бъде представен в НЧ „Просвета – 1870“ на 8 декември от 18 ч., а входът е свободен. Преди прeмиерата студентите трябва да се срещнат с публика, а каква по-добра публика от нашата, сподели Геро. За него било много важно каква ще е реакцията на хората след спектакъла.
Представлението е драма, завършваща с хепи енд. Първоначално го нарекли „Пътища“, но впоследствие преименували на „Частица път“. „Всички сме една частица от живота. Чрез спектакъла искаме да покажем как една частица сега ще стане част от нещо друго после“, обясни Герасим Дишлиев. В представлението участва и мъничка марионетка, идеята за която дошла след снимката с намереното удавенo сирийско момченце на брега на Средиземно море. „Тогава започнахме да осмисляме пътя по един друг начин. Марионетката е детето, бъдещето, пътят, по който ще се върви нататък“, сподели Геро. Към озвучението на спектакъла ще има добавени гърмежи и звуци, свързани с войната, с атентатите.
Постановката е предназначена за всички, без значение от възраст, цвят на кожата и езика, защото в нея поезията и пантомимата са в унисон. Замислена е така, че да може да се адаптира за всякакъв вид сцена и дори може да напусне театралното пространство. В нея няма декор, а само аксесоари, светлина и музика. Има и куфар... накрая всички символично влизат в него и тръгват по морето на живота, което я да ги погълне, я да ги отведе в добрата посока. От нас зависи как ще се развие животът ни, подчерта Геро.
Диляна ЦВЕТКОВА