30
Чет, Май
17 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

По искане на прокуратурата свиленградският съд взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Н.А., на 20 г. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 10.07.2023 г. в землището на свиленградското село Студена с цел да набави за себе си имотна облага противозаконно подпомогнал 12  сирийци да преминат в страната в нарушение на закона. Н.А., който е от Студена, е обвинен и за това, че по същото време и място е шофирал моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества - амфетамин и метамфетамин, и без свидетелство за правоуправление.

На 10 юли 2023 г. около 14,30  ч. служители на МВР, командировани в ГПУ-Свиленград по линия на нелегалната миграция, движейки се в землището на с. Студена, се разминали с джип „Мерцедес“ с български регистрационен номер. Направило им впечатление, че в него се транспортира тежък товар и по тази причина го последвали с цел проверка. Автомобилът бил застигнат в близост до селскостопанска постройка. Виждайки полицейските служители, водачът Н.А. се опитал да избяга. Той се укрил в постройката, където бил задържан.

При извършената проверка в джипа и около него били открити 12 мъже, граждани на Сирия, без документи за самоличност. Едно от лицата не е навършило 16-годишна възраст.  Мигрантите преминали нелегално границата от Турция в България и трябвало да бъдат транспортирани от Н.А. до София.

Водачът Н.А. е изпробван с техническо средство за употреба на наркотични вещества. Тестът отчел, че той е шофирал след употреба на наркотични вещества - амфетамин и метамфетамин. Установено е, че Н.А е неправоспособен водач и е шофирал джипа в едногодишния срок от наказването му по административен ред за такова деяние.

Районен съд-Свиленград е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Н.А. е извършил престъпленията, за които е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Определената мярка за неотклонение „задържане под стража“ може да се обжалва пред Окръжен съд-Хасково.