Крими
Инструменти
Шрифт

Най-тежката мярка за неотклонение получи 26-годишният Илиян Ангелов, издирван в Унгария за каналджийство на 13 мигранти. Тя му беше наложена от Окръжен съд – Хасково днес.

Както по-рано писахме, любимчанинът е бил задържан вчера в Свиленград. Той е бил обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест, издадена от Околийски съд в град Сегед, Унгария. Търсен е за това, че през октомври 2021 г. подпомогнал афганистанци да преминат незаконно унгарско-сръбската граница и да пребивават незаконно в Унгария.

За престъплението е предвидено наказание до 5 години затвор. Съдът прие, че е налице обоснованото предположение за извършено престъпление. Констатира се, че извършеното деяние има двойна наказуемост, както в българския Наказателен кодекс, така и в унгарското законодателство с наказание лишаване от свобода. Налице е предпоставката мъжът да се укрие, тъй като престъплението е било извършено в Унгария.

От справката за съдимост става ясно, че Илиян Ангелов е осъждан в България за същото престъпление и въпреки настъпилата реабилитация е налице завишена опасност на дееца, което налага вземането на мярка за неотклонение „задържане под стража“, като гаранция за явяването му пред съда в основното производство по предаване на исканото лице.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 3 - дневен срок, считано от датата на постановяването и обявяването му в съдебно заседание, като в случай на постъпила жалба и/или протест, делото е насрочено за разглеждане от Апелативен съд – Пловдив на 14 февруари.