22
Пон, Юли
41 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Вещи лица оценили телевизорите накуп, подсъдимите пък нямали време да се запознаят с 12-те тома документи

 

За ново разследване върна районният съд делото за кражба на 42 плазмени телевизора от влакова композиция на жп гара Свиленград. След двукратно отлагане процесът сега е в ръцете на Районната прокуратура, която следва да отстрани допуснати при разследването нарушения.

Подсъдими по делото са шестима нашенци – жепейци, полицаи, цивилни лица. Четирима местни адвокати са поели защитата на обвиняемите, привлечени като свидетели са 47 души.

Аферата с крадените плазми бе нищена от военната прокуратура в Пловдив, тъй като в нея има замесени полицаи. 20-те заловени телевизора обаче били оценени от вещи лица с обща цена, макар че са от два различни модела. Освен това нарушение, адвокатите са изтъкнали, че подсъдимите са имали едва от 3 до 6 минути време да се запознаят с 12-те тома материали по делото, което е крайно недостатъчно.

Както „Старият мост“ писа, произведените в Турция приемници „Дурабранд" били експедирани с влакова композиция за Германия. На жп гарата в Свиленград обаче пломбите  на вагоните били разбити и стоката на стойност 50 400 лева изчезнала мистериозно. Инцидентът е станал на 30 юли 2006 г., но предварителното производство започна значително по-късно и срокът за разследването бе удължен с 6 месеца от главния прокурор Борис Велчев. Причината за това е, че се наложи да пращаме две съдебни поръчки до Германия с молба да бъдат разпитани шефовете на търговската верига „Валмар", за която са били предназначени телевизорите, и на спедиторската фирма, коментира преди време наблюдаващият прокурор полковник Димо Бъчваров. Оказало се, че междувременно „Валмар" е фалирала и неин правоприемник е станала немската „Реал ес би Варенхауер" от град Вюпертал. Новата фирма обаче не е заявила, че търси „изгубената“ си стока. Според запознати, най-вероятно тя е получила обезщетение от застрахователи и няма интерес да търси парично овъзмездяване при тромавите съдебни процедури у нас. Поради тази причина много било възможно делото да бъде прекратено.

Част от задигнатите телевизори са били иззети при акция на полицията от заведение в центъра на Свиленград, от къщи и т.н. Според обвинението подсъдимите са си ги разпределили с микробус и ги продавали. Двама служители към транспортната полиция в Стара Загора – Н. Н. и Д. А., са участвали в престъпната схема. С  клещи те са строшили пломбите и са участвали в товаренето на телевизорите. Тарторите на бандата били цивилни лица. Срещу тях са повдигнати обвинения за кражба. Някои са си признали и са посочили къде са продадени приемниците. Двамата униформени от Транспортна полиция категорично отричат да имат нещо общо със случая. Смята се, че аферата тръгнала да се разплита от Б. Д., полицай от Свиленград. Установено било, че два дни след кражбата той получил от едно от ченгета три плазми за 3600 лева. В замяна на това помогнал на колегата да избегне наказателно преследване, твърдят от Военна прокуратура.

Стефка КОЛЕВА