03
Пет, Фев
22 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ получи 48-годишна измамничка от хасковското село Узунджово. Лили Божинова е обвинена в това, че завлякла свиленградчанката Д. Н. с крупна сума пари. От 7 декември 2015 г. до 4 декември 2017 г. ловката измамничка успяла да присвои от нашенката общо 506 914,60 лева чрез фиктивни сделки със земеделски земи.

С изкусните си лъжи Божинова хванала на въдицата си Д., като ѝ обещала, че ще я уреди с апетитни имоти. Свиленградчанката е от заможно земевладелческо семейство и предложението на Божинова я съблазнило. В продължение на две години Лили играела такъв театър пред Д., че можело да ѝ завидят професионални актьори. Обещавала на Д., че може да посредничи при закупуването на атрактивни земеделски имоти в района на община Свиленград, съобщиха от Апелативна прокуратура. Първоначално Лили твърдяла, че ще ги вписва на нейно име, а след това ще ги прехвърля на пострадалата. Така получила от Д. по банковите си сметки различни суми на обща стойност 506 914, 60 лева, но не е купувала площи. След две години обаче свиленградчанката най-накрая се усетила и подала жалба в полицията.

По искане на Районна прокуратура-Свиленград съдът е взел мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Лили Божинова. Съдията по делото Христо Георчев прецени, че тя може да се укрие или извърши друго престъпление, поради което ѝ наложи най-тежката мярка. Измамата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, ако бъде призната за виновна, Божинова я грозят от 3 до 10 години затвор, споделиха пред "Старият мост" адвокати. Досега Лили има три условни присъди за измама, но тъй като деянията ѝ са извършени преди влязла в сила присъда, се кумулират.

За воденото досъдебно производство е уведомена Комисията за противодействия на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. До момента парите не са възстановени.

Решението на магистрата може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Окръжен съд – Хасково.

Диляна ЦВЕТКОВА