22
Чет, Фев
29 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

22-годишният Христос Митев призна вината си и изрази съжаление за стореното

Постоянна мярка „Задържане под стража“ наложи съдия Кремена Стамболиева на 22-годишния ром Христос Митев от Любимец. Той бе арестуван в началото на тази седмица заради опит за изнасилване и блудство на 44-годишната Н. Мярката за неотклонение се гледа днес в Районен съд – Свиленград.

Прокурор Милена Славова поиска най-тежката мярка с мотивите, че доказателствата за вината му са безспорни. Извършеното от Митев деяние според държавното обвинение разкривало висока обществена опасност и навеждало на мисълта, че може да извърши друго престъпление. „Подобни посегателства обикновено не са изолирани случаи на извършващите ги и често се характеризират с повторяемост. Известен е и друг случай, в който обвиняемият е намерен в чужд дом и леглото на чужда жена, като единствено писъците й са възпрепятствали извършването на подобен вид престъпление“, подчерта прокурор Славова. Според нея има реална опасност Митев да се укрие, за да избяга от наказателна отговорност. Освен това, извършеното от 22-годишния ром деяние предизвикало широк обществен негативизъм и пускането му на свобода е опасно. Чистото съдебно минало на обвиняемия не може да бъде оправдателно обстоятелство, което да повлияе върху решението за взимане на най-тежката мярка, подчерта прокурор Славова.

Служебният защитник на Христос Митев адвокат Милена Славова (б. ред. - съименичка на прокурорката ) пък оспори мотивите на държавното обвинение и пледира за освобождаване на клиента й от ареста. Тя се мотивира с това, че той е направил пълно самопризнание и проявява искрено разкаяние. „Към момента на престъплението е посочил, че е употребил голямо количество алкохол. С чисто съдебно минало е. Не съществува опасност да се укрие, тъй като живее на семейни начала с бременната си в петия месец жена, от която има още две деца. С постоянно местоживеене в Любимец е и работи“, изтъкна защитата.

В крайна сметка съдия Кремена Стамболиева уважи искането на прокуратурата с мотивите, че действително съществува реална опасност Митев да се укрие или извърши друго престъпление. Алкохолът, който е погълнал в нощта на престъплението, в никакъв случай не го оправдавало, тъй като сам се е поставил в тази ситуация. Решението на съдия Стамболиева подлежи на обжалване в 7-дневен срок.

Преди заседанието Христос Митев сподели пред екип на „Старият мост“, че искрено съжалява за извършеното. „Бяхме излезли на дискотека в Любимец и доста съм се напил. Чух, че откъм басейна идва музика и помислих, че има ромско събиране. Затова тръгнах натам. Не помня кое ме е накарало да дърпам жената, която е доста по-възрастна от мен и може да ми е майка. Дори не помня лицето й. Ако бях трезвен, никога нямаше да сторя това“, разказа Митев.

Припомняме, че тежкият инцидент разтресе Любимец в края на миналата седмица. 22-годишният ром Христо Митев със сила отвлече и над два часа се гаври с красива жена на средна възраст, майка на две деца. Насилникът бързо бе разкрит от полицията и арестуван. С прокурорско разпореждане той бе оставен зад решетките за 72 часа. Прокуратурата вече му е повдигнала две обвинения – опит за изнасилване и блудство. И по двете законът предвижда наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода. Пред разследващите циганинът признал вината си.

Гнусното деяние, което мнозина сравниха с холивудски филм на ужасите, се разиграло на 29 юни около полунощ. Тогава 44-годишната Н. празнувала юбилей на свой познат край басейн „Рай“ в Любимец. Излязла на входа до колата си, когато циганинът изскочил изневиделица и ожесточено я задърпал. Въпреки че се съпротивлявах, започна да ме влачи по пътя и във високите треви край Марица, разказа пред наш екип Н. Крещях с все сила, но явно никой не ме чуваше заради музиката и започналата точно в този момент заря.

След като Н. се забавила доста време, съпругът й се притеснил, че с нея нещо се е случило. Нямало как да й се обади, тъй като не взела телефона си. Започнал да разпитва присъстващите дали не са я виждали, но напразно. Тогава се обадил на спешния телефон 112 за помощ, но оттам казали, че по закон трябвало да изминат 10 часа от изчезването, за да организират полицейска акция. Тогава разтревоженият съпруг се качил в автомобила си и тръгнал да обикаля наоколо. „Колата мина на 2 метра от нас, но извергът беше запушил устата ми и не можех да извикам. Разбрал, че вече ме търсят, нападателят започна да ме удря и заплашва, че ще ме убие“, разказа Н. Ромът се опитал да я завлече по-навътре в тревите, високи колкото човешки бой. Тя от своя страна се постарала да се придържа колкото се може по-близо до пътя, за да има повече шанс да я открият.

В крайна сметка я спасили обувките с токчета, които събула още в началото, за да се държи по-устойчиво. Намерил ги случайно фотографът на юбилейното парти, когато си тръгвал около 01:00 ч. през нощта. Той веднага се върнал и уведомил. Тогава за всички станало ясно, че с Н. се е случило нещо лошо. Лично кметът на Любимец Анастас Анастасов се обадил в полицията и започнало мащабно издирване. В акцията се включили десетки полицаи от Любимец и Свиленград.

Като чул, че търсят жертвата му, циганинът станал още по-яростен. Натискал главата й в земята, удрял я, разкъсал роклята й. Може би това, че нападателят бил много пиян, спасило жената от сексуален акт. В един момент Н. се отскубнала и успяла да извика. Като чули писъците, ченгетата тръгнали към мястото, откъдето идвали. Безпомощната жена била намерена в тревите близо до ракиения казан. Ромът пък успял да избяга. Още на следващия ден бил издирен и арестуван.

Според Н. тя е станала случайна жертва. Мисля, че е дебнал някоя жена да остане сама, за да й налети, предполага потърпевшата. „Благодарна съм, че съм жива. В един момент реших, че това ще е краят ми. Добре че похитителят нямаше оръжие. Искам да благодаря на полицаите за бързата им реакция и адекватни действия“, сподели Н.

Няколко дни след инцидента Н., която работи в НЧ „Братолюбие 1884“ в Любимец като организатор културно-масова дейност, се върна на работа. Така искам по-бързо да преодолея стреса, в който изпаднах, каза тя.

Диляна ЦВЕТКОВА