19
Сря, Юни
27 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Съдът наложи на Геньо Генев – Момковеца мярка за неотклонение „задържане под стража“

Обявеният за издирване от 2 години Геньо Генев от свиленградското село Момково е с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Това постанови днес следобед на свое заседание Районен съд – Свиленград. Мярката ще бъде обжалвана пред по-горната инстанция – окръжния съд в Хасково, заяви пред „Старият мост“ адвокатът на Генев Митко Добрев, потърсен за коментар. Делото още днес е определено за 20 декември от 14 часа.

От две години познатият като Геньо Момковеца е обявен за издирване. През това време, според неофициални източници, е бил в Гърция, както и в родното си село и общувал с много свои съселяни. В края на октомври – началото на ноември т. г. е бил в болница в Кърджали, като е бил регистриран с имената и автентичния си единен граждански номер. Геньо е с повдигнато обвинение по чл. 234, ал.2 от Наказателния кодекс като подбудител и помагач на крупна контрабанда на цигари без платен акциз.

Както „Старият мост“ писа, през декември 2016 г. папиросите бяха спипани в тежкотоварен камион, шофиран от хасковлията Камен Кръстев, на 17 декември 2016 г. на ГКПП Капитан Петко войвода при влизане в страната от Гърция. В превозното средство бяха открити Бяха задържани 677 970 кутии цигари без бандерол, като щетата за бюджета е 3 млн. лева. 43-годишният тогава Кръстев беше обвинен в държане на стоки без бандерол в големи размери и вече излежава присъда. Организатор на пратката, твърдяха първоначално разследващи, бил собственикът на фирмата превозвач Геньо Генев - Момковеца. Той обаче „изчезна“ и бе обявен за общодържавно издирване. На 26 ноември 65-годишният Геньо сам се е предал. Той отишъл с адвоката си в прокуратурата, но не бил задържан. Едва следобед същия ден му е била връчена призовка за съдебно заседание на 12 декември. Близо 2 седмици се е разхождал свободно в родното Момково.

В съдебната зала защитникът му поиска по-лека мярка , понеже клиентът му страда от дискова херния. Съдия Радина Хаджикирева обаче не уважи искането. Тя се аргументира, че самото му заболяване не предполага освобождаване от ареста и може да се укрие.

СМ