21
Пет, Юни
20 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Арестуваха мъж и жена от Свиленград заради незаконна сеч

Съвместна акция срещу незаконните дървосекачи подемат Държавно горско стопанство (ДГС) – Свиленград, Полицията и Прокуратурата. По време на среща между директора на ДГС Михаил Михайлов и временно изпълняващия длъжността районен прокурор на Свиленград Мария Кирилова бе взето решение при залавянето на бракониери, независимо от часа, да се сигнализира веднага полицията и оперативната група дознатели. Целта е още на място да се съберат достатъчно доказателства за произнасяне на присъда на по-късен етап.

Водим непримирима борба с незаконните дървосекачи, но при повечето случаи досега работата ни стигаше само до задържане на вещите и превозните средства, подчерта Михайлов. Още на следващия ден нарушителите купували друга каруца и продължавали с бракониерството. Има хора, които са със 70 – 80 акта, но не са платили нито лев и остават ненаказани, подчерта директорът на ДГС-Свиленград. „На практика това им дава чувство на недосегаемост. За мен при рецидив трябва да има и затвор. Незаконно отрязаната дървесина се продава на черно не само в ромската махала, а и в целия град. Хората трябва да знаят, че съгласно Закона за горите, който купува също носи наказателна отговорност и подлежи на санкция. Без намесата на полицията сме безсилни“, заяви още Михайлов. Той сподели, че след срещата с прокурор Мария Кирилова е обнадежден и очаква нещата да тръгнат в правилната посока.

Последният случай на задържани бракониери на дърва е от вчера (14 ноември). Около 17:00 ч. в района на местността „Мумнево“ край Свиленград, полицаи и служители от ДГС са спипали мъж и жена на 29 г. и 27 г. в момент на рязане на дъб с моторен трион без писмено позволително за дейността. До пристигането на полицаите са успели да натоварят в каруца 7 трупи дървета – общо 0,4 кубика, иззети с протокол. Образувано е досъдебно производство.

На 6 ноември пък при съвместна акция между лесничеи и полицаи са били спипани петима роми бракониери. Те били хванати на място около 20:00 ч. в местността „Мумнево“. На двама от тях били съставени актове, тъй като секли дърветата. Те са стари познайници на горските служители и имат многократно съставяни актове. Останалите трима били само помагачи. Конфискувани са два моторни триона и 1 кубик отсечена дървесина. По случая е образувано досъдебно производство. Надявам се този път да се стигне до ефективни присъди, сподели Михайлов.

По думите му напоследък забелязвал, че имало ефект от съставените досега актове. „Един от многократно санкционираните ми сподели, че наскоро започнал работа. Заплатата му обаче била запорирана заради неизплатените към държавата глоби“, разказа началникът на ДГС-Свиленград.

Все още не можем изцяло да овладеем ситуацията, тъй като и ромите се изтарикатиха, подчерта Михайлов. „Ходят да секат посред нощ, а ние нямаме реалната възможност да даваме 24-часови дежурства. За пореден път искам да подчертая, че разчитаме на сигнали на граждани и на полицията. Вярвам, че с всеобщи усилия ще се справим“, заяви Михаил Михайлов.

Диляна ЦВЕТКОВА