06
Пон, Фев
23 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Двама нашенци – баща и син, арестувани. За зрелищната акция сайтът на „Старият мост“ пръв писа още в неделя

ГДБОП разби организирана престъпна група в Свиленградско за разпространение на дрога в цялата страна. Арестувани са трима души в момент на сделка с три килограма кокаин. Участвали са служители под прикритие, които били подготвили 93 хил. евро за висококачествения бял прах, използвани са специални разузнавателни средства.

Подробности за хода на разследването дадоха заместник-директорът на ГДБОП старши комисар Стефан Джолев и наблюдаващият прокурор от Специализираната прокуратура Георги Мойсев. Работата по разследването продължила повече от 4 месеца. Служители на ГДБОП предприели полицейски действия във връзка с досъдебно производство за престъпление по чл. 321 вр. чл. 354А от НК., а в хода на операцията, проведена на 26 май под наблюдението на Специализирана прокуратура в района на Свиленград и Ботевград, е неутрализирана организирана престъпна група, занимавала се с разпространение и трафик на наркотични вещества на територията на цялата страна.

Акцията е осъществена след сделка с наркотични вещества в землището на хасковското с. Левка. Задържани са трима мъже от Свиленград и Ботевград. Двама от тях са криминално проявени и осъждани, единият е с чисто съдебно минало. У тях са намерени и иззети повече от три килограма с бяло прахообразно вещество, реагирало при полевия наркотест на кокаин, с много високо качество. След задържането им, при последвалите действия по разследването - претърсване и изземване на различни адреси в Свиленград, с. Левка и Ботевград и личните обиски, са открити и иззети мобилни телефони, около 20 000 лева, електрона везна, лаптоп, и други вещи, които имат отношение към случая. На трима от групата е повдигнато обвинение за участие в престъпна група и разпространение на наркотици и им е взета постоянна мярка „задържане под стража“.

За зрелищната спецакция, провела се в култовия свиленградски ресторант „Парка“ на 26-и май следобед, сайтът на „Старият мост“ пръв писа, позовавайки се на свидетелски показания. Около 15 часа в заведението влязоха четирима цивилни мъже, които се качиха на втория етаж, каза за в. „Старият мост“ още тогава посетител в ресторанта, празнуващ със свои близки кръщене. След тях се качиха още 6-7 души с качулки, продължи той. Чуха се няколко изстрела, викове и крясъци „Легни“, „Не мърдай“, настана суматоха. Много от посетителите, повечето от които деца, изпаднаха в шок и всички се изнесохме навън, разясни свидетелят.

На втория етаж на заведението са се намирали бременна жена и нейна приятелка, които също били заставени да легнат. Когато бъдещата майка съобщила, че е бременна и е станало лошо, участваща в акцията полицайка я извела навън. Малко по-късно станало ясно, че това е акция на ГДБОП, след като спецченгетата си сложили отличителните знаци и се представили. На пода били проснати двама клиенти, които лежали с белезници и в несвяст около 3 часа, след което изведени навън. Според свидетели, единият от задържаните бил младеж от Свиленград с инициали И. П., а другият около тридесетгодишен – Д. С. от с. Левка. Веднага след това ресторантът е продължил работата си. Разбра се също, че изстрелите всъщност са били пукотевици от електрошокови палки, които са използвани при задържането на лицата.

Още на следващия ден И. П. е бил освободен и според осведомени той не бил обект на разследване. В ареста обаче останал Д. С., впоследствие бил задържан и баща му, твърдят запознати. Именно бащата бил един от задържаните с кокаина в землището на с. Левка – направо на нивата, тъй като със сина си се занимавали със земеделие. Най-вероятно дрогата е трябвало да бъде пренесена през зелена граница.

СМ