Крими
Инструменти
Шрифт

Закопчаха бизнесмен за пране на близо 1 млн. лв. Разследват укриване на данъци и пране на пари на 100 000 литра горива за над 1,9 млн. лв. По време на операцията са арестувани 10 души

Агенция "Митници" и Окръжна прокуратура - Пловдив разкриха укриване на данъци и пране на пари на 100 000 литра горива без доказан произход и парични средства с левова равностойност над 1,9 млн. лв., съобщи днес сайтът „ФЛАГМАН“. В подробната информация на медията пише: „На 14 и 15.11.2017 г. под ръководството на екип от наблюдаващи прокурори, на територията на областите Пловдив, Хасково и Бургас, бяха извършени 18 претърсвания и изземвания, множество огледи на местопроизшествие и разпити на над 20 свидетели.

По реда на Закона за МВР за срок от 24-часа, бяха задържани 10 човека. Описаните действия бяха извършени от екипи, включващи наблюдаващите прокурори, разследващи от Икономическа полиция при ОД на МВР – Пловдив, служители от ТД "НС” – Пловдив, чиято е и първоначалната разработка, довела до образуване на производството, и мобилни екипи на Агенция "Митници”. В резултат на извършените процесуално-следствени действия, на територията на 4 бензиностанции, намиращи се в Пловдив, Харманли и ГКПП "Капитан Андреево”, бяха открити около 100 000 литра горива без доказан произход. Бе установено, че на всяка една от бензиностанциите колонките за гориво не са свързани към НАП, в резултат на което, през продължителен период от време, безотчетно към фиска, са били реализирани на пазара горива с неясен произход.

При извършените претърсвания и изземвания са били намерени голям брой отчетни книжа, удостоверяващи продажбата на такива горива. Иззети са множество цистерни и тежкотоварни автомобили, доставящи въпросните горива. Част от тези автомобили са били заварени в момент на зареждане на бензиностанциите в тъмните часове на денонощието. Констатирани са и са обезпечени и заровени в земята цистерни, съдържащи горива без установен произход, които са били укривани от органите на митниците и НАП при извършването на регулярни проверки. При извършване на претърсване и изземване в трезор, използван от Емил В., спрямо чиято дейност са били насочени оперативните и процесуално-следствени действия, са били открити и иззети 750 000 евро, които не са били декларирани. При друго претърсване и изземване са били открити и иззети парични суми в различни валути, с левова равностойност над 400 000 лева, за чиито произход също не са били представени документи. Към момента, към наказателна отговорност за укриване на данъчни задължения в особено големи размери – ДДС в размер на 750 000 лева, извършено при условията на продължавано престъпление в периода 01.01.2017 г. до 14.11.2017 г. в Бургас и Пловдив, е привлечен Емил В. Към наказателна отговорност за пране на пари, извършено в периода 01.01.2017 г. до 15.11.2017 г. в гр. Пловдив, посредством придобиване и държане на имущество – пари в размер на 375 000 евро с левова равностойност 750 000 лв., за което обвиняемите са знаели, че, към момента на получаването му, е придобито чрез тежко умишлено престъпление – данъчно престъпление, и деянието е извършено от две лица, сговорили се предварително са привлечени Емил В. и Ваня С. По отношение на останалите намерени парични суми разследването за пране на пари продължава.

Двамата обвиняеми са задържани от наблюдаващите прокурори за срок от 72 часа, като в рамките на утрешния ден предстои да бъде преценено дали да бъде поискано вземане спрямо тях мярка за неотклонение "Задържане под стража”. Най-тежкото, предвидено от закона наказание за престъпленията, в които двамата са обвинени, е лишаване от свобода от 3 до 12 години и глоба от 20 000 до 200 000 лева. За укриването на данъчни задължение е предвидена и конфискация на част или цялото имущество на виновния. Работата по делото е в активна фаза, като продължава извършването на голям обем действия по разследването.“