25
Нед, Фев
25 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Окръжният съд в Хасково потвърди ареста за петимата, обвинени в трафик на нелегални през българо-турската граница. Те обжалваха наложената им на 21 април от свиленградските магистрати мярка „Задържане под стража“, но искането им не бе уважено. Това е окончатлено решение. Така Милен Петков (29 г.), Иво Пеев (29 г.), Лозко Гочев (20 г.), Иван Митков (17 г.) - и четиримата от Харманли, както и афганистанеца Билал Станекзай (19 г.) остават за постоянно зад решетките.

Както „Старият мост“ писа, разследването по делото започнало на 16 април т. г., когато иракско семейство, задържано за незаконно пребиваване в България, се оплакало, че каналджиите ги изнудват за 15 000 долара, за да им върнат едногодишната дъщеря. Потърпевшите заедно с още 9 пакистанци и афганистанци били преведени с лодки през река Марица от Турция през Гърция в България на 16 април рано сутринта. Водили са ги двама афганистански каналджии, които ги оставили в землището на с. Капитан Андреево, Там ги очаквали автомобили, на които чужденците били качени. Родителите на едногодишното бебе не успели да влязат в превозните средства и останали заедно с по-голямото си дете край селото. Тяхната едногодишна дъщеря заедно с роднина на семейството била качена в едно от возилата. Няколко часа по-късно родителите били задържани от патрули на граничната полиция.

Останалите нелегални мигранти и бебето били откарани и настанени в къща в Харманли. Майката и бащата на едногодишното бебе подали жалба в полицията, че детето им е отведено и не знаят къде е. След сигнала започнали незабавни оперативни действия на територията на Свиленград, където криминалистите задържали четирима български граждани, заподозрени за участие в извършеното престъпление.

Разследващите установили още, че Билал Станекзай е осъществил връзка с турски каналджии, които поискали 15 000 долара от иракското семейство, за да им върнат детето. Момиченцето трябвало да бъде предадено на родителите си в София. На 19 април то било транспортирано заедно с групата мигранти от Харманли в столицата с два автомобила. При пристигането си групата мигранти и четиримата харманлийци били арестувани.

СМ