03
Нед, Мар
27 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Четирима роми, ругали, обиждали и заплашвали с физическа саморазправа митничари на ГКПП Капитан Андреево, бяха оправдани от съда. Делото се гледа в Свиленград на 10 октомври. Това е около месец и половина, след като Митница Свиленград е подала в прокуратурата сигнал за инцидент на границата, при който пътници са проявили агресия спрямо митничари по време на изпълнение на служебните им задължения.

Както „Старият мост“ писа, екшънът се разигра в средата на август, точно по време на най-натовареното движение на ГКПП Капитан Андреево. По думите на очевидци тумба куфарни търговци от ромски произход нападнали инспекторите по време на дежурство, обиждали ги, псували ги, заплашвали с убийство. Извършителите са установени, а на единия е съставен административен акт за възпрепятстване на митническите органи при извършване на проверка.

Прокуратурата обаче е отказала да образува дело поради липса на данни за извършено престъпление и е изпратила преписката в полицията. В местното Районно управление са съставили акт на четирима души по Указа за дребно хулиганство. По такъв акт съдът трябва да се произнесе в 24-часов срок. В заседателната зала, освен четиримата извършители, са извикани като свидетели и четирима митничари. Пред Темида ромите признали, че наистина са влезли в пререкание с митническите служители на пункта, но не са ги заплашвали. Те обяснили поведението си с това, че били изнервени от дългия престой на границата. „Само нас държат по 4 – 5 часа на границата“, обяснили четиримата.

Те са оправдани от съдия Кремена Стамболиева, тъй като има допуснати процесуални нарушения. „В съставения акт няма подписи на нарушителите – сподели юристката. - В такъв случай делото не се гледа по същество и аз бях принудена да произнеса оправдателни присъди.“

Вината е най вероятно у актосъставителя, подчерта Стамболиева и посочи, че и при отказ да бъде подписан актът, има съответно процедура, която обаче не е била спазена. Иначе по Указа за дребно хулиганство четиримата куфарни търговци щели да бъдат задържани за две седмици в МВР или пък глобени.

СМ