Крими
Инструменти
Шрифт

За 26-и октомври е насрочено заседание на Върховния касационен съд /ВКС/, на което ще бъде разгледан искът на главния прокурор Борис Велчев за рестарт на приключилото дело срещу четирима жепейци и един транспортен полицай от Свиленград. На тази дата в софийската Съдебна палата ще трябва да се явят обвинител № 1 на държавата, петимата бивши обвинени в кражба на плазмени телевизори от влакова композиция, както и четиримата им адвокати.

Всички те вече са получили призовки.

Както „Старият мост“ пръв писа, според главния прокурор решението за оправдаването на Добромир Радев, Николай Ников, Георги Николов, Никола Николов и Панайот Панайотов е с неясни и непълни мотиви и в нарушение на Наказателно-процесуалния кодекс. Велчев настоява процесът да бъде върнат за преразглеждане на първа инстанция от нов съдебен състав. Парадоксалното обаче е, че на втора инстанция всъщност именно прокуратурата оттегли обвиненията срещу петимата и така те се оказаха невинни.
Делото за крадените плазмени телевизори от жп гара Свиленград приключи в началото на т. г. Петимата подсъдими бяха оправдани и от хасковските окръжни магистрати. Процесът е от 2007 г. Първоначално обвинението бе изготвено от Пловдивската военно-окръжна прокуратура, защото в случая бяха намесени и транспортни полицаи. Впоследствие обвиненията срещу единия от униформените бяха свалени. Така на подсъдимата скамейка седнаха неговият колега и още четирима жепейци. Те бяха нарочени, че на 30 срещу 31 юли 2006-а от жп гарата в Свиленград задигнали 42 плазмени телевизора за 50 400 лева. Техниката пътувала за Германия. След като петимата бяха оправдани, те се заканиха да внесат иск срещу прокуратурата на Република България по Закона за отговорността на държавата.

На 26-и октомври ще стане ясно дали прословутото дело, точило се години наред, ще бъде възобновено.

СМ