23
Вт, Юли
35 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

boris-velchevГлавният прокурор Борис Велчев поиска от Върховния касационен съд рестартиране на процеса

Главният прокурор на Република България Борис Велчев е внесъл иск до Върховния касационен съд /ВКС/ делото срещу петимата жепейци от Свиленград, обвинени и оневинени за кражба на плазмени телевизори, да бъде възобновено.

Обвинител №1 в страната се аргументира с това, че решението на съда за снемането на обвиненията от Добромир Радев, Николай Ников, Георги Николов, Никола Николов и Панайот Панайотов е постановено в нарушение на Наказателно-процесуалния кодекс, като мотивите за него са неясни и непълни.

Ако касационните магистрати се съгласят с Велчев, процесът ще трябва да тръгне отново на съдебна фаза, но ще бъде гледан от нов съдийски състав. Това означава, че всичко ще започне отначало – разпити на свидетели, експертизи на вещи лица и пр. Според юристи, този вариант никак не бил изключен - не били никак малко случаите, в които ВКС се съгласявал с главния прокурор. Другият – да бъде отхвърлен искът, също бил възможен.

Прословутото дело за крадени плазми от жп гара Свиленград приключи в началото на т. г. Обвиняемите бяха оправдани окончателно и на втора инстанция. Хасковският окръжен съд потвърди решението на колегите си от Свиленград и сне всички обвинения от Радев, Ников, Николов, Николов и Панайотов. Делото срещу тях се точи от 2007-а до 2012 г. То беше прекратявано, после възобновено и приключи най-сетне в началото на тази година. Първоначално по него бяха обвиняеми шестима, но после обвинението срещу един от тях бе снето. В началото се твърдеше, че в кражбата на телевизорите са участвали и полицаи. Произведените в Турция приемници „Дурабранд" били експедирани с влакова композиция за Германия. На жп гарата в Свиленград обаче стоката на стойност 50 400 лева изчезнала мистериозно на 30-и срещу 31-ви юли 2006 г. 12 от задигнатите 53 телевизора са били иззети при акция на полицията от заведение в центъра на Свиленград, от къщи и т.н. Според обвинението подсъдимите, главно жепейци, са си ги разпределили с микробус и ги продавали.

Както „Старият мост“ писа, по мегаделото, което най-после стартира през лятото на миналата година, бяха призовани 49 свидетели и 4 вещи лица. При разпитите на свидетелите пред съда, проведени в няколко заседания, се оказа, че повечето нито са чули, нито са видели нещо, въпреки че някои от тях работят на жп гарата и по време на кражбата са били на смяна. По време на разследването единият от обвиняемите признал за участието си в кражбата и начертал с подробности цялата престъпна схема. По време на съдебното дирене обаче той се възползвал от неотдавнашна поправка в Наказателно-процесуалния кодекс и се отказал от показанията си. Представените пред съда СРС-та се оказали най-обикновени списъци на проведени телефонни разговори. Така срещу обвиняемите не било намерено нито едно годно доказателство. Някои от тях се заканиха да съдят държавата за нанесени морални и материални щети.

СМ

{jathumbnail off}