17
Сря, Апр
28 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Жепейците оправдани и от последната съдебна инстанция

Обвиняемите по мегаделото за крадените плазми бяха оправдани окончателно. В сряда Хасковският окръжен съд като последна в случая инстанция потвърди решението на колегите си от Свиленград и сне всички обвинения от Добромир Радев, Николай Ников, Георги Николов, Никола Николов и Панайот Панайотов. Петимата, заедно със своите четирима адвокати, присъстваха в съдебната зала и чуха оправдателната присъда.

Представител на прокуратурата в това дело бе Дарина Славова, която пред Окръжния съд се отказа да поддържа обвинението. Самото разследване и обвинителният акт са дело на Военноокръжната прокуратура в Пловдив. Това разминаване се дължи на промяна в НПК, която повелява вече делото да се гледа в граждански съд.

Всъщност, военната прокуратура започна това разследване, тъй като се твърдеше, че в кражбата на телевизорите са участвали полицаи. Произведените в Турция приемници „Дурабранд" били експедирани с влакова композиция за Германия. На жп гарата в Свиленград обаче стоката на стойност 50 400 лева изчезнала мистериозно на 30-и срещу 31-ви юли 2006 г. 12 от задигнатите 53 телевизора са били иззети при акция на полицията от заведение в центъра на Свиленград, от къщи и т.н. Според обвинението подсъдимите, главно жепейци, са си ги разпределили с микробус и ги продавали. Хората, които са ги купили, не могли да покажат фактури за тях. Конфискуваните плазми са върнати на германската фирма-собственик, която представила списък с номерата на телевизорите и съдът установил пълно съответствие.

Както „Старият мост“ писа, по мегаделото, което най-после стартира през лятото на миналата година, бяха призовани 49 свидетели и 4 вещи лица. При разпитите на свидетелите пред съда, проведени в няколко заседания, се оказа, че повечето нито са чули, нито са видели нещо, въпреки че някои от тях работят на жп гарата и по време на кражбата са били на смяна. Напротив, даже някои твърдели, че пломбата на вагона, с който се превозвали телевизорите, си била цяла и непокътната и така е стигнала до крайната дестинация – германския град Кьолн. По време на разследването единият от обвиняемите признал за участието си в кражбата и начертал с подробности цялата престъпна схема. По време на съдебното дирене обаче той се възползвал от неотдавнашна поправка в Наказателно-процесуалния кодекс и се отказал от показанията си. Представените пред съда СРС-та се оказали най-обикновени списъци на проведени телефонни разговори. Така срещу обвиняемите не било намерено нито едно годно доказателство.

Петимата оневинени могат да съдят държавата за нанесени морални и материални щети.

СМ