18
Чет, Юли
34 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

heroinДвама от задържаните с хероин за 6 млн. лева свиленградчани остават в ареста. Това реши съдът на заседание в събота, когато  дежурен състав разгледа мерките за неотклонение на арестуваните по разбития миналата седмица канал за дрога на ГКПП Капитан Андреево.

Окръжните съдии постановиха смятаният за тартор на групата Юсуф Мехмед – Ходжата да остане зад решетките. Свиленградчаните Митко Росенов и Митко Митков също ще продължат да търкат наровете. Двамата куфарни търговци са управлявали първите два автомобила, които са превозвали от 30-килограмовите туби със скрит хероин. Каналът бе разбит в миналата седмица, като митничарите заловиха около 70 кг хероин, за което „Старият мост“ подробно писа.

От ареста са освободени зам.-председателят на ДПС в Свиленград Демир Демирев и братът на Митко Росенов – Петър. Под гаранция от 5 000 на свобода излезе и Гочо Емилов.

Каналът за контрабанда на хероин през граничния пункт Капитан Андреево бе пресечен на 6 юли. При проверка на колата, с която пътувал Митко Росенов, по прякор Муци, митничарите открили туба със срязано и впоследствие залепено дъно, в която имало пакети хероин. Муци

съдействал на граничарите и им съобщил, че има още 4 автомобила с такива туби, посочвайки марките на колите и имената на хората, които предстои да минат границата. Той е и човекът, койпо по поръка на Ходжата разпределил стоката в 4-те коли, за да не бъде обмитена. Илиев ангажирал другите преносвачи, но заявил, че не знаел, че в тубите имало хероин. Смятал, че пренася перилен препарат. Започнала акция на БОП по пресичане на крупна контрабанда на дрога. Във втория автомобил, управляван от Митко Асенов, също заловили хероин. След това ченгетата конфискували дрога и в автомобила на Гочо Емилов.

За акцията бързо се разчуло, хора от групата, които още чакали на турска територия, били предупредени по телефона и изхвърлили стоката пред безмитния магазин.

Общо 10 души бяха задържани при операцията на граничния пункт по пресичане на наркоканала. Според съда можело да се направи обосновано предположение, че шестима от тях – Юсуф Мехмед, Митко Росенов, Митко Митков, Гочо Емилов, Станимир Йосков и Лиляна Рашкова, са автори на престъплението, което при доказване се наказва със затвор между 15 и 20 години. По случая вече са разпитани 30 свидетели.

Всички адвокати, сред които и известен тукашен юрист, са пледирали при гледането на мярката за неотклонение, че прокуратурата не разполага с никакви доказателства срещу задържаните.
Само ден, след като МВР оповести разкриването на поредната наркоафера в региона, стана ясно, че акцията е имала продължение в Свиленград. Икономическата полиция е претърсила и иззела прах за пране и почистващи препарати с неясен произход от дома на единия от арестуваните с хероиновата пратка. Според разпространената от пресслужбата информация собственичка на имота 49-годишна жена. В къщата били намерени стоки в търговски количества и в нарушение на митническия закон – 207 пакета прах за пране и 1 812 литра почистващи препарати от различни видове.

СМ