30
Чет, Май
17 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт


Преди две години Благой Ставрев убил жена си и хвърлил трупа й в кладенец. По същото време изчезнала тъща му, обявена е за издирване

Зловещо убийство, извършено преди две години в Любимец, бе разкрито от полицията в Добрич. Драмата разтърси южното градче и жителите му вече дни наред не спират да обсъждат най-различни версии за мотивите и броя на жертвите на извършителя на престъплението Благой Ставрев. Засега обаче е ясно, че той е умъртвил съпругата си Дарина Братоева и е хвърлил тялото й в кладенец. Останките на мъртвата бяха извадени от герана в дворно място на семейството на ул. „Софроний Врачански“, в близост до циганската махала в Любимец.

Иначе Дарина и работникът в местното пътно управление Благой живеели на семейни начала в апартамент. Преди две години обаче 36-годишната жена от каварненското село Раковски изчезнала. Горе-долу по същото време изчезва и майката на жертвата - 78-годишната Пенка Братоева. Самотната старица живеела в каварненското с. Раковски. Тя страдала от деменция и през 2008 г., няколко дни преди Коледа, напуснала дома си и повече не се появила. Близки подали сигнал в полицията в Каварна. В Любимец обаче и дъщеря й не била намерена. Благой казвал на роднините на жена си, че тя е на гурбет в Испания, но те се усъмнили и подали жалба в местното полицейско управление. През януари 2009 г. майката и дъщерята са обявени за общодържавно издирване като безследно изчезнали. Проверка показала, че не са напускали  страната.

Разплитането на възела започват криминалистите в Добрич, които от началото на годината досега са претърсили над 100 кладенеца в областта в издирване на изчезнали хора. На 1 декември т. г. Благой е призован в Областната дирекция на МВР там. Бил е разпитван в продължение на 48 часа. Първоначално той твърдял, че Дарина сама е сложила край на живота си, като е скочила в река Марица, но поради буйните води не могъл да я спаси. При последвалите процесуално-следствени действия продължил да дава противоречиви показания. На 2 декември около 18 ч. Ставрев е направил пълни самопризнания, съобщиха от ОДП – Добрич. За това е уведомена Областната дирекция на МВР в Хасково, а любимчанинът е изправен пред детектор на лъжата в Института по психология. Направена е и възстановка на случилото се.

На 3 декември от кладенеца в двора на семейството бе изваден скелетът на Дарина. Това направи 31-годишният Ангел Ангелов, който разказа: „Отначало изкарах кости, после целия труп. Беше разложен – останали бяха само кокали. Те бяха на 50 – 60 см под водата, затрупани с камъни и етернит. Ако не слезе човек долу, не могат да се видат. Вадих ги с една маша. От Гражданска защита ме бяха оборудвали с кислород, така че не усещах миризма. Намерих и дамска чанта с документи, лична карта...“ На Ангел са предлагали пари за свършеното, но той отказал. „Аз съм сондьор, мултифункционално циганче. 60 кг съм, друг човек освен мен не може да влезе. Дойдох, за да свърша работа. Живея в мизерия, но на мен такива мъртви пари не ми трябват“, сподели пред „Старият мост“ той.

Благой от Любимец и Дарина от Каварна се запознали преди осем години. Тогава жената била на 30 г., а мъжът с 10 години по-възрастен.  Преди това той бил женен за рускиня, имали и дете. Според съседи обаче в семейството ставали страшни побои. Жената успяла да се измъкне и си заминала за родината. После загинала мистериозно в катастрофа. Комшиите разказват, че Ставрев е ходил при нея, но се върнал сам.

През 2004 г. на Благой и Дарина им се родило момиченце Мария. Две години по-късно обаче отношенията им охладнели, разказват съседите от Любимец. Често се карали заради забежките на Дарина, която изневерявала на съпруга си и често напускала дома си. Жената редовно източвала банковата сметка на Благо, категоричен е брат му Димитър.

Странно поведение у Дарина забелязали учители и ученици от местното СОУ „Желязко Терпешев“, където тя преподавала за кратко география и история, назначена да замества титулярката. Според свидетели, тя забранявала на децата да закусват пред нея в междучасията, понеже била бременна. Твърдяла пред невръстните, че детето, което носи, не е от мъжа й. Тези и други случки довели до бързото й освобождаване от работа.

Семейството не е страдало от безпаричие, твърдят комшии. Благой бил тих, работлив, не буйствал, много-много не общувал с другите. „От тихата вода да те е страх“, подхвърли съсед и си спомни странна, според него, случка: „Аз имам дворче срещу неговото. ВиК специалист съм. Гледам, той и брат му правят помпа в двора, а не ме викат. Може би заради това в кладенеца не са ме потърсили“, сподели той. Някои твърдят, че двамата братя са пиели и вода от този геран.

Убийството е станало в края на 2008 година, стана ясно в съдебната зала в Хасковския окръжен съд, където се гледа мярката за неотклонение на Благой Ставрев. "Убих Дарина, защото искаше пари от мен, за да живее с друг мъж. Бях афектиран. Но нямам нищо общо с изчезването на майка й - заяви пред магистратите той и се примоли за по-лека мярка за неотклонение. - Съжалявам за стореното. Нищо друго лошо не съм извършил. Имам болни родители и малко дете, за които да се грижа". Съдия Стратимир Димитров обаче остави Ставрев зад решетките. Любимчанинът поиска по-лека мярка за неотклонение, но съдията не склони. Той прие мотивите на наблюдаващият прокурор, че обвиняемият е крил цели две години за престъплението. Съдебно-медицинската експертиза покаже по какъв начин съпругът е отнел живота на половинката си, най-вероятно това е станало с юмруци.

В съдебната зала бяха и братът и родителите на Благой. Сега те се грижат за 6-годишната му дъщеря Мария. Служители от отдела за закрила на детето в Любимец са посетили дома им и са установили, че момиченцето се обгрижва от дядото и бабата по бащина линия, от чичото и чинката. На този етап не е необходима специална закрила, но ще продължим да наблюдаваме детето, сподели пред „Старият мост“ директорът на „Социално подпомагане“ Росица Христова.

В Любимец случаят продължава да се коментира. Говори се, че мъжът, при когото Дарина се пренесла да живее, също е изчезнал. Той не бил от града, работел в пътното строителство. 2 – 3 месеца след изчезването на жената и неговите дири се изгубили.

СМ