24
Сря, Юли
37 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Около 40-тина души се събраха вчера пред Съда в Свиленград, за да изразят своята подкрепа към малтретираната 18-годишна Дебора от Стара Загора и да кажат "Не“ на насилието. С плакати "Насилниците нямат място в обществото ни“ и "Мило момиче, с теб сме цяла България“ те изразиха гражданската си позиция, че трябва както по-строги наказания и законодателни промени, така и обществена реакция при всяко съмнение за упражнено насилие.

Присъстващите, подобно на всички останали протестиращи в страната ни, поискаха справедливи присъди за изразено насилие, а институциите да работят ефективно. Хората са скандализирани от определението "лека телесна повреда“ за нанесените увреждания върху момичето и се надяват 26-годишният извършител да получи заслужено наказание.

За съжаление, жертвите, към които са отправени заплахи, рядко подават оплаквания, сподели организаторката на мирния протест в Свиленград Атина Иванова. Тя лично се е запознала с Дебора и е видяла реалното ѝ състояние, което в никакъв случай не можело да се определи като „лека телесна повреда“. „Дори и белезите да бъдат заличени, душевните рани ще останат за цял живот. Да не говорим какви психологически проблеми може да отключи целият този стрес. Съзнанието ѝ вече е наранено. При срещата ми с нея тя няколко пъти повтори „аз съм виновна“. Дебора пее прекрасно, иска да стане певица. Предстоеше ѝ абитуриентски бал. За един миг животът ѝ се преобърна“, сподели Атина. По думите ѝ "ако не бяха медиите, сигурно и този случай, както редица други, щеше да бъде потулен, възмутена съм и нямам думи, с които да изразя мнението си за безотговорността, с която е подходено към това, което се случи". "Развълнувана съм от факта, че имаме шанс да покажем своята подкрепа, гражданската позиция е нещо много важно, самите жертви много често нямат сили да надигнат глас, нека ние бъдем техният глас" призова тя, преглъщайки сълзите си на няколко пъти.

„Дойдох да протестирам, защото и аз имам дъщеря и не искам да ѝ се случи това нещо. Искам този човек не да бъде осъден на някакви години, а да не излезе до живот“, каза един от протестиращите.

„От петък това момиче е дъщеря на всички нас и трябва да знае, че цяла България ще положи неимоверни усилия тя да се възстанови. И никой насилник няма да остане ненаказан“, каза възрастна дама, която бе сред присъстващите пред Съда.

Всички изразиха мнение, че цялата ни държава има нужда от ремонт, защото „властта си затваря очите“. „Трябва да изтрием това чувство на безнаказаност. Ще се събираме на протест, колкото е нужно, но нещата не бива да продължават така“, заяви Петър Илиев.

Чувствителността към проблема е видима от гражданската активност в цялата страна. Шествия и демонстрации в подкрепа на Дебора се проведоха в над 30 града в България, сред които и Любимец, и няколко в чужбина.