Общество
Инструменти
Шрифт

Осмокласничката от СУ "Д-р Петър Берон" Доминика Ивашина стана втора на националната олимпиада по руски език. Добрата новина сподели преподавателката й Цветана Костова. "Скъпа моя Ника, благодаря ти за труда и доверието! За мен е радост и гордост да бъда твой учител", написа Костова на стената си в социалната мрежа Фейсбук.

Доминика е от украинския град Запорожие. Идва да живее със семейството си в Свиленград преди година и половина. Родителите й са украинци, а една от бабите й - рускиня. 

До националния кръг на олимпиадата по руски език достига след като става първа в Хасковска област. "Нивото на такъв вид състезания е много високо. Нужно е не само да владееш отлично езика говоримо, но и писмено. Умишлено давах на учениците, които подготвях за олимпиадата, по-трудни тестове и успехът не закъсня", сподели Костова пред stmost.info. Тя подчерта, че благодарение на упоритостта си Доминика постига завиден резултат на финала - от 60 възможни точки изкарва 56. Само една точка я делят от бургазлийче, класирало се на първо място. 

Впрочем, на миналогодишната олимпиада по руски език Доминика също става първа в областта. Тогава не участва на национално ниво, защото на такова се допускат ученици от 8 до 12 клас.

Ника е едно слънчице, на успехите на което всички в училище се радваме, споделя още Цветана Костова. Полага голямо старание в училище не само по руски език. Започва да учи български след пристигането си в Свиленград. За кратко време навлиза в материята и на задължителната матура по Български език и литература след 7 клас е първа по успех сред съучениците си в класа. Продължава образованието в хуманитарна паралелка към СУ "Д-р Петър Берон" - "История и география". 

Цветана Костова и всички деца от училището, които са се явили на олимпиадата по руски език, не пропуснаха да благодарят за подкрепата на директора на школото Мариян Боянов. Той винаги бил до тях и им осигурявал отлични условия за работа. Дори миналата година с личния си автомобил завел бероновци за участие на областно ниво на надпреварата. 

На снимката: Доминика и преподавателката й Цветана Костова