13
Съб, Юли
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Голям фолклорен празник спретнаха в селото

Голям фолклорен празник спретнаха в свиленградското село Мезек на 4 февруари. Там почетоха Трифон Зарезан по нов стил.

Ритуалът започна със забиране от дома на миналогодишните цар и царица на виното – Виолин и Вяра Петрови (хореографи на школата по народни танци „Нишани“).

По стар обичай царят на лозята заряза асмата, след което свитата тръгна с музика и танци до площада в селото. Поради липсата на нито едно магаре или кон в Мезек, каруцата, на която бяха качени Вяра и Виолин, бе теглена от няколко здрави мъже.

Последното магаре почина наскоро и стопаните не взеха друго, тъй като няма кой да се грижи за него, обясни кметицата Веселина Теохарова.

На мегдана, преди да започне фолклорната програма, също бяха изпълнени няколко ритуала, свързани с Трифон Зарезан. Концерт пък изнесоха самодейните състави на НЧ „Изгрев 1921“ - Мезек и НЧ „Проф. Асен Златаров 1921“ – Смилян, както и танцьорите от „Нишани“.

След края на музикалната проява обявиха победителите в конкурса за най-добро мезешко вино. Жури, състоящо се от предишни царе на виното, излъчи победителите. На първо място бе класиран еликсирът на Христо Христов, а на второ и трето съответно на Кольо Кирев и Христо Янакиев. Те получиха предметни награди, осигурени от Виолин и Вяра Петрови.

За абсолютен шампион бе избрано виното на Георги Панайотов, който стана и новия цар на лозята.

След коронясването празникът продължи с кръшни български хора.