24
Сря, Юли
35 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Наши читатели изразиха възмущението си в редакцията на stmost.info от премахването на двете многогодишни дървета пред църквата „Св. Димитър“ в Свиленград.

По думите им отрязването на иглолистните растения било кощунство. Освен че красяли двора на храма, през лятото пазели и сянка, под която жители на квартала се събирали на раздумка.

Проверка на stmost.info показа, че всъщност няма нарушение. Двете 70-годишни дървета – секвоя и бор, са били отрязани съвсем законно. „Преди да премахна дърветата се сдобих с всички документи, разрешаващи ми тази дейност. Представители на Общинската администрация дойдоха на място да се уверят, че дърветата трябва да бъдат отрязани“, сподели съдържателят на храма отец Димитър Недялков. Той разказа, че секвоята и борът са били засадени преди повече от 70 години. Тогава все още я е нямало пристройката към църквата, а и стълбовете на електропреносната мрежа, уточни свещеникът. По думите му дърветата били опасни. Имало вероятност да паднат върху някой от постоянно паркираните пред храма автомобили, върху църквата или върху жиците и да „сторят голяма беля“. Който не е доволен от постъпката ми, да дойде да говори с мен, а не да се оплаква в медиите, заяви отец Димитър. Той изрази възмущението си, че хората се вълнуват от отрязването на две опасни дървета, а не от това, че храмът е в окаяно състояние и има нужда от спешен ремонт. При най-малкият вятър камбанарията се клати. Има нужда от благодетели и спонсори, за да подобрим условията, сподели отец Димитър.

„Старият мост“ потърси за коментар и еколожката на Общината Гергана Тонева. „По искане на отец Димитър извършихме проверка на място. Установено бе, че секвоята е напълно изсъхнала, а борът е в лошо фитосанитарно състояние, с пукнатини по ствола, наклонено към сградата на църквата и с надигната и нестабилна коренова система“, сподели Гергана Тонева. Тя подчерта, че напролет на мястото на двете дървета ще бъдат засадени бор и чинар.