19
Нед, Май
24 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

В Любимец осигуряват безплатен транспорт до гробищния парк  

Тази събота, 19-и юни, е Черешова задушница. Тя се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница и е една от трите най-големи задушници в православния календар.

Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават. Освен това в подавките задължително трябва да има и череши, откъдето и задушницата носи името си.

Концесионерът на гробищния парк в Свиленград - „Карчо Карчев“ ЕООД, го е почистил изцяло от бурени, храсти, сухи клони и треви. Почистил е за своя сметка и близо 100-метров участък край буренясалата мантинела до оградата на гробището, който би трябвало да се поддържа от Пътното, но от 3 години е занемарен. Повече от месец насъбрани клони, храсти, сухи листа, треволяци стоят струпани край оградата в очакване от компостиращото предприятие да ги приберат.

Община Любимец ще осигури безплатен транспорт за желаещите да посетят гробищния парк.

Автобусът ще тръгва от паркинга до магазин „Касъров“ на всеки кръгъл час: - 8.00 ч, 9.00 ч. и 10.00 ч., а извозването в обратна посока е от централния портал на гробищния парк в 8.40, 9.40 и 10.40 ч.

Михаела ИВАНОВА