13
Съб, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Близо 90 културно-развлекателни и спортни събития успя да реализира Община Свиленград през трудната 2020 година.

Рекорд през август: 1 900 души са посетили Тракийската гробница и Средновековната крепост в с. Мезек

“Както по целия свят, така и на територията на нашата община, отминаващата година се оказа цяло предизвикателство, с което, за да се справим, помогнаха креативността и различните идеи” - каза ръководителят на дейност “Спорт и туризъм” към ОбА Антон Пенчев.

„Спортът и културно-историческият туризъм са едни от сферите, в които, за да се справят с динамичната “корона – обстановка”, се наложи да се прилага повече нестандартно мислене при взимането на решения и реализирането на различни прояви. Така, въпреки че обичайната “жътва” за културно-историческия туризъм, която е през март, април и май, не успя да се реализира, то при следващите месеци почти наваксахме пропуснатото“, пояснява още Пенчев.

“Месеците април и май бяха еднакво трудни както за всички, така и за нас, но след разхлабването на мерките хората тръгнаха по екскурзии. Туроператорите, за да спасят сезона си, пренасочиха клиентите си към вътрешен туризъм”, заяви по темата експертът по туризъм в дейност “Спорт и туризъм” към ОбА Свиленград Хубен Скерлев. Той поясни още, че основната таргет група, която спаси туристическата година, се оказват отделните семейства, които продължиха посещенията си и след забраната за организираните големи групи с автобуси най - вече на по - малко известни дестинации у нас. Пример за това по наблюдение на Скерлев е съседната община Маджарово, която отчита напълно заети места за настаняване от туристи до края на септември.

“Така благодарение на посещенията през август, септември и октомври бяха наваксани пропуснатите през април и май” - споделя наблюденията си екскурзоводът в дейност “Спорт и туризъм” към ОбА Свиленград Васил Делев.

Друга причина да се спаси сезонът е, че културно-историческите обекти са посещавани основно от българи, въпреки че и немалко чужденци са идвали в Мезек в годините преди коронакризата у нас. От 2015 до 2019 г. нашите забележителности бяха обект на организирани групи от цял свят, сред които от Япония, САЩ, Канада, Русия, Франция, Италия, Гърция, Турция, Англия, Германия, Австрия, Швеция, Румъния, Сърбия, Македония, Швейцария, Израел и др.

Тази година веднага след разхлабването на противоепидемичните мерки се наложи туризмът тук да реагира бързо. Така още през юни туристическите обекти в Мезек станаха част от поредицата “Открий България” чрез сдобиването и предлагането на сувенирната монета “Мезек” с изображение на глигана, който е открит в могилния насип на гробницата в Мезек. Сувенирните монети са голям хит на всички туристически обекти, така и ние се оказахме част от туристическата традиция в страната.

Отново през юни Средновековната крепост и Тракийската куполна гробница в Мезек станаха част от най - голямото БГ ютуб семейство чрез епизодите на “Мистериите на България” на известния Слави Панайотов от The Clashers.

“През септември благодарение на разработения пакет от тематични туристически услуги, предназначен за ученически групи със състезателен характер и награди - грамоти за участие, посещенията от ученици бе значително увеличен при спазване на противоепидемичните правила” споделя ексурзоводът в дейност “Спорт и туризъм” към ОбА Свиленград Даниела Гълева, която сама отговаря за тази организация.

През декември пък Средновековната крепост, Тракийската куполна гробница и Старият мост бяха включени в ”Интерактивна карта на любимите места в България” чрез фотоконкурса “Любими места на картата на България”. Автори на снимките са Дима Георгиева, Веселка Стилиянова и Димитър Камберов.

Всички тези действия допринесоха за спасяването на туристическия сезон тази година. По неписано правило знаем, че най -силната реклама е тази „от уста на уста“. Показателен пример през последните пет години е и проявеният интерес към нашите обекти от световноизвестни личности, като посещението на Тракийската куполна гробница в село Мезек през 2019 г. от американския  бизнесмен, мултимилионер и  от български произход Шефкет Чападжиев, по думите на който нашите обекти спокойно могат да се наредят до пирамидите в Египет. Също неслучайно известната българска траколожка проф. д.и.н. Валерия Фол  избра за провеждане на научно - исторически експеримент именно Тракийската гробница в Мезек.

“За последните няколко сезона нашите обекти се нареждат на едно от първите места по посещения от туристи в Хасковска област”, заяви още Хубен Скерлев.

Така може да се обобщи, че средната посещаемост общо за двата обекта - Тракийска гробница и Средновековна крепост, за последните четирири години е близо 18 000 души на година. Също на фона на кризата през 2020 г. се отчита рекорден брой посещения от туристи през август – близо 1900 души, за разлика от 2019 г., когато те са били 1400.

Резултатите сочат, че повишаването на туристическия интерес, а заедно с него и приходите от туризъм, зависят най - вече от иновациите и различните атракции всяка година.

Веселка Стилянова, екскурзовод в дейност “Спорт и туризъм” към ОбА - Свиленград