29
Сря, Май
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Делът на потребление на цигари без бандерол през първото полугодие на 2020 г. продължава да намалява. Тази констатация се отнася за страната, а Свиленград с 23 процента държи първо място в класацията за второто тримесечие на годината.

През първото тримесечие обаче процентът на незаконните цигари е бил 5 на сто.

Изследването на нивата на незаконна търговия, за които се съди по празните опаковки от цигари, се провежда у нас по поръчка на петте тютюневи компании от „Инициативата срещу незаконната търговия". То започна през 2007 г. и не е прекъсвало оттогава до днес.

В основната извадка от 20 града има и с нулево ниво на потребление на незаконни цигари - Асеновград и Велико Търново. Хасково е с 1,3 на сто през последното тримесечие, а Димитровград с 1 на сто. За Свиленград се отбелязва, че делът на незаконните цигари е твърде динамичен.

Според изследването има няколко тенденции, които остават налице на пазара. Фалшификатите на известни международни марки, макар и минимално, имат растеж. Както и в предишните вълни от проучването, се появяват непознати и неизвестни марки , които дават индикация за съществуващи канали. Компаниите от „Инициативата срещу незаконната търговия" смятат, че поставеният фокус от институциите върху борбата с контрабандата дава дългосрочни резултати, включително и в усложнената епидемична обстановка, с което успешно се защитават приходите в бюджета.

Златка Михайлова