25
Вт, Юни
20 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Деца от ОУ „Иван Вазов“ засвидетелствах обичта си към Апостола, као поднесоха на паметника и рисунки със сърца

147 години от обесването на Васил Левски отбелязаха в Свиленград на 19 февруари. Както обикновено, на поклонението присъстваха предимно ученици и служители на Общинската администрация. Възпоменанието се проведе пред паметника в парк „Сухата река“, издигнат от Общината преди девет години.

Уредникът в музея Стефан Димитров разказа за героичното дело на Апостола, който два пъти е посещавал Свиленград и тук е създал таен революционен комитет. Ученици от ПГССИ „Христо Ботев“ пък припомниха заветите на Апостола.

След това от името на Общински съвет, ОбА, политически партии, училища и няколко организации бяха положени венци и цветя.

Освен китка за признателност, деца от 2 „Б“ клас в ОУ „Иван Вазов“ с класен ръководител Огняна Цветкова оставиха на паметника и рисунки със сърца. Те били изработени от едно от момиченцата в класа – Тея Найденова, което сутринта на 19 февруари раздало рисунките на съучениците си. Целта на Тея била тя и всичките ѝ съученици да засвидетелстват голямата си обич към Апостола.

На паметната плоча на къщата, в която през 1871 г. Дякона запалва в сърцата и умовете на най-будните свиленградчани революционния плам за свобода, също бяха поднесени цветя.

И в Любимец се преклониха пред паметта на Васил Левски. Деца от местните училища и градина, общински съветници, административни служители, представители на политически и обществени организации и граждани поднесоха цветя пред паметната плоча в центъра на града.

СМ