18
Чет, Юли
34 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Хасково, с което е отхвърлена като неоснователна жалбата на холандския гражданин М. А., съобщават от пресцентъра на АС в Пловдив. Той остава в ареста с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

М. А. е привлечен като обвиняем за това, че на 08.05.2019 г. на ГКПП Капитан Андреево с лек автомобил „Рено Меган Сценик“, като подбудител и помагач в съучастие с трима извършители, без надлежно разрешително пренесъл през границата на страната от Република Турция в Република България високорисково наркотично вещество – хероин, с общо брутно тегло 6.522 кг. Дрогата е оценена на стойност 423 930 лева, като предметът на контрабандата е в особено големи размери, а случаят особено тежък.

Пловдивският апелативен съд прецени, че от доказателствата по делото, показанията на полицаите и обясненията на другите обвиняеми продължава да е налице обоснованото подозрение за съпричастност на М. А. към престъплението, в което е обвинен

. Роденият в Турция обвиняем е с холандско гражданство, няма постоянен адрес в България. За това съдът счита, че при по-лека мярка за неотклонение има реална опасност той да се укрие. Служебна справка от министерството на правосъдието показва, че М. А. не за първи път нарушава закона, а в случая става дума за трансгранична престъпна дейност. За това съдът прецени, че при мярка различна от „задържане под стража“ има опасност М. А. да извърши престъпление.

Определението на Апелативния съд е окончателно.