30
Чет, Май
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Антоана Гочева: Ще остана в родината си и ще се боря за едно по-добро здравеопазване

За национален отговорник по обществено здраве бе избрана свиленградчанката Антоана Гочева. Момичето е трети курс студент по медицина в Медицински университет – София. Позицията, на която застава, е една за цялата страна и е към Асоциацията на студентите – медици в България (АСМБ). Организацията е пълноправен член на Международната федерация на студентите по медицина, която е най-голямата студентска организация в света, представляваща 1.3 млн. студенти по медицина от 125 страни.

АСМБ допринася за подобряване на квалификацията на студентите в България чрез опита и допълнителните възможности за професионално развитие, които предоставя. Дейността й е разпределена в 6 основни направления: Репродуктивно здраве, Човешки права и мир, Медицинско образование, Професионални и научни обмени, както и Обществено здраве. В шестте медицински университета за тези направления, т. нар. Комитети, отговарят локални представители.

„Членувам в АСМБ още от първия ден на следването си. Организацията ми показа един нов свят, пълен с вдъхновение, позитивност и действия, целящи по-добро бъдеще“, сподели Антоана пред „Старият мост“. След като 2 години била част от Комитета по обществено здраве, получила невероятната възможност да бъде избрана за делегат на Генералната асамблея в Канада. По думите на свиленградчанката срещата била част от ежегодния план на Международната федерация и в нея взели участие над 1000 студенти от цял свят. „Когато се върнах в България по-заредена от всякога, кандидатствах за позицията национален отговорник към така любимия Комитет по обществено здраве. В качеството си на такъв имам честта да работя с локални отговорници от шестте медицински университета, както и да поддържам връзка с националните отговорници на страните в Европа и съвместно да координираме и усъвършенстваме проектите си, целящи промоция на здравето и превенция на социално-значимите (хронични) заболявания – наболял проблем на цяла Европа“, разказва още Антоана.

„Основните теми, с които се занимава общественото здраве са хроничните заболявания като диабет, хипертония, респираторни болести. Обсъждат се хранителните разстройства сред тийнеджърите, както и психичното здраве на населението. Нашумял проблем са анти-ваксърските движения, които започнаха с неверни данни относно страничните ефекти на ваксините. Приканвам всички родители да ваксинират децата си, защото това е най-безопасното решение за всички нас. Основна тема е и антибиотичната резистентност, която е следствие на прекомерната употреба на антибиотици от населението“, споделя Антоана.

Друг успех, за който разказва нашето момиче, е участието й във втората Генерална асамблея, където води сесии в Комитета по обществено здраве. Местата за лектори били само две, а кандидатите - от цял свят. „Като лектор давах пример на колегите от чужбина как да промотират общественото здраве и да се грижат за своето. Темите, които основно фасилитирах, бяха любимите ми: Ваксини, Инфекциозни болести, Психично здраве и Вредните ефекти на опиоидите“, разказва Антоана.

Тя споделя още, че искрено се надява, като бъдещ лекар да подобри здравето на хората, откривайки хроничните заболявания навреме и ги лекува адекватно. „Нека бъдещото поколение лекари не подкрепя идеята за безпричинна употреба на антибиотици и стои твърдо зад задължителната ваксинация. Нека с общи усилия допринесем за развитието на даряването на органи и разрушим стигмата около свободното говорене за психичното здраве. Ако и половината общество вземе пример от нас, то това ще бъде началото на едно доста по-светло бъдеще. А това бъдеще зависи само и единствено от нас – младите хора на България. С гордост заявявам, че ще остана в родината си и ще се боря за едно по-добро здравеопазване“, подчерта Гочева.

Друг проект, по който Антоана работи на локално ниво в София, е най-мащабният конгрес на Балканите – Международният конгрес по медицински науки – ICMS. Тази година ще се проведе за 18-и пореден път като през миналата в него се включиха над 550 студенти по медицина от 60 страни. Свиленградчанката заема позицията „Връзки с обществеността“ и като такава се грижи за представянето на конгреса пред други конференции и симпозиуми, както и в социалните мрежи. „ICMS приканва студентите и младите лекари да се занимават с наука и да представят научните си разработки пред висококвалифицирано жури. Възможност е и участието в работилници, които целят усъвършенстване на практическите умения на студентите, тъй като в университета се залага основно на теоретичните знания. Тази година гости на конгреса ще бъдат четирима лектори от Германия, Франция, Англия и Корея – световно признати в областите: неврология, имунология, чернодробни трансплантации и диабет“, уточни Антоана Гочева.

Диляна ЦВЕТКОВА