17
Пон, Юни
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Учениците във ваканция, болницата фул

Грипна епидемия от 23 януари за територията на област Хасково обяви Регионалната здравна инспекция. До 28 януари вкл. се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в болниците, плановите операции, провеждането на профилактични имунизации.

От 23 януари бе обявена и грипна ваканция за учениците от цялата област. Децата ще се върнат в класните стаи на 29 януари. Причината за ваканцията е, че всеки ден се увеличават болните от грип в областта. Прагът все още не е достигнат, но мерките са превантивни.

Бум на болни от пневмония и остри респираторни заболявания регистрират и в свиленградската Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ). Детско и Вътрешно отделение са препълнени, показа на място проверка на „Старият мост“. 22 малчугани лежат в здравното заведение при 23 легла в отделението. Във Вътрешно пък са регистрирани 32-ма болни при капацитет от 32 легла. За да се поеме потокът от пациенти, най-вероятно ще се наложи да се сложат допълнителни кревати. Вече са подготвени по пет легла за двете отделения. Ако се наложи, пациенти ще бъдат настанявани и на кушетките във функционалните кабинети, дори и в лекарските. 

Разполагаме с необходимите медикаменти и правим всичко, за да осигурим необходимото лечение на нуждаещите се пациенти, споделиха от МБАЛ. По данни на здравното заведение всяка година през този период се наблюдава ръст в белодробните заболявания. Това е т. нар. епидемиологична опашка и е последствие от грипа.

Заболяването се развива много бързо, тръгва с температура и кашлица и после прераства в бронхеолити, бронхити и пневмонии, споделиха лекари от Детското отделение. Характерното било, че протичали тежко и изисквали продължително лечение. Често дори и антибиотиците не помагали при най-малките пациенти. Тази година грипът е твърде коварен, а в страната дори има регистрирани и няколко смъртни случая. Медиците съветват още при първите симптоми да се потърси лекарска помощ и да не се прибягва до самолечение.

Пневмонията е сериозен възпалителен процес на паренхима на белите дробове, като обикновено е следствие от инфекции на горните дихателни пътища - простуда, грип, усложнение след остър или хроничен бронхит и др.

Сн.1: Д-р Юлия Хаджипанайотова и ст. м. с. Николина Ранчева преглеждат поредния малък пациент в детското отделение на свиленградската болница

Сн.2: Детското отделение на МБАЛ-Свиленград е препълнено

Диляна ЦВЕТКОВА