Общество
Инструменти
Шрифт

Учениците във ваканция, болницата фул

Грипна епидемия от 23 януари за територията на област Хасково обяви Регионалната здравна инспекция. До 28 януари вкл. се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в болниците, плановите операции, провеждането на профилактични имунизации.

От 23 януари бе обявена и грипна ваканция за учениците от цялата област. Децата ще се върнат в класните стаи на 29 януари. Причината за ваканцията е, че всеки ден се увеличават болните от грип в областта. Прагът все още не е достигнат, но мерките са превантивни.

Бум на болни от пневмония и остри респираторни заболявания регистрират и в свиленградската Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ). Детско и Вътрешно отделение са препълнени, показа на място проверка на „Старият мост“. 22 малчугани лежат в здравното заведение при 23 легла в отделението. Във Вътрешно пък са регистрирани 32-ма болни при капацитет от 32 легла. За да се поеме потокът от пациенти, най-вероятно ще се наложи да се сложат допълнителни кревати. Вече са подготвени по пет легла за двете отделения. Ако се наложи, пациенти ще бъдат настанявани и на кушетките във функционалните кабинети, дори и в лекарските. 

Разполагаме с необходимите медикаменти и правим всичко, за да осигурим необходимото лечение на нуждаещите се пациенти, споделиха от МБАЛ. По данни на здравното заведение всяка година през този период се наблюдава ръст в белодробните заболявания. Това е т. нар. епидемиологична опашка и е последствие от грипа.

Заболяването се развива много бързо, тръгва с температура и кашлица и после прераства в бронхеолити, бронхити и пневмонии, споделиха лекари от Детското отделение. Характерното било, че протичали тежко и изисквали продължително лечение. Често дори и антибиотиците не помагали при най-малките пациенти. Тази година грипът е твърде коварен, а в страната дори има регистрирани и няколко смъртни случая. Медиците съветват още при първите симптоми да се потърси лекарска помощ и да не се прибягва до самолечение.

Пневмонията е сериозен възпалителен процес на паренхима на белите дробове, като обикновено е следствие от инфекции на горните дихателни пътища - простуда, грип, усложнение след остър или хроничен бронхит и др.

Сн.1: Д-р Юлия Хаджипанайотова и ст. м. с. Николина Ранчева преглеждат поредния малък пациент в детското отделение на свиленградската болница

Сн.2: Детското отделение на МБАЛ-Свиленград е препълнено

Диляна ЦВЕТКОВА