13
Съб, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Над 500 души присъстваха на поклонението 

Паметник и барелеф на починалия прeди една година свещеник в църквата „Св. Георги Победоносец“ в Одрин отец Александър Чакърък бяха открити на 17 март в двора на храма, където той е погребан.

За събитието „Старият мост“ предварително съобщи.

Да почетат паметта на отец Чакърък на панихидата бяха дошли над 500 души. Божествена света литургия отслужи Андрианополският митрополит Амсилохий от Вселенската патриаршия в съслужие с архимандрит Атанасий Султанов от Старозагорската митрополия и свещеник в храма „Св. Димитър“ в Свиленград.

Сред дошлите на поклонението бяха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов. Тук бяха валията и кметът на Одрин, дипломатически представители, кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев и председателят на ОбС Георги Еленков, кметове на общини от цяла България, духовници от Екзархията в Истанбул и свещеници от редица епархии.

Поклонението бе организирано от Генералното консулство на Република България в Одрин, Съюза на тракийските дружества в България, Фондация „Българска православна царква „Св. Георги“ в Одрин със съдействието на тамошната община.

Отец Чакърък е достоен патриот, пазител и защитник на българщината – каза Красимир Премянов. - Той е верен служител на българската православна църква, който тихо и скромно си върши работата, развива приятелства с властите и хората от този район.

Премянов изрази загриженост, че в българските храмове тук няма наши служители, а идват гръцки представители да служат в тях. Въпросът е поставен пред президентството, уточни той, откъдето са поискали съдействие от Светия синод възможно най-скоро да се назначат български свещеници в църквите.

Да, така е, имахме среща не само със Светия синод, но и с настоятелството на Българската екзархия в Истанбул по този въпрос, защото това е наше общо дело – заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. - Час по-скоро тук трябва да се назначи свещеник, който да служи на български език. Имаме уверението на Светия синод, че проблемът скоро ще се реши. В Одрин има и българско училище, към което интерес имат все повече деца, най-вече на наши изселници. Искаме да разширим дейността в него. Заедно с Министерството на образованието действаме да се изпратят тук повече учители от България - подчерта вицепрезидентът на България.

За отбелязване е, че събитието в църквата "Св. Георги" премина при изключителни мерки за сигурност. Въоръжени с автомати жандармеристи се бяха ангажирали с охраната.