26
Чет, Ян
17 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Стадо от овце и кози дни наред пасе тревата в парк „Младежки“ в Свиленград. За това сигнализираха наши читатели. Хората недоволстват от случващото се, като споделят, че заради животните децата се страхуват да играят на поляната, която е точно до фитнеса на открито и рампата за скейтборд.

Лично аз не виждам нищо лошо в това овцете да „косят“ тревата в парка. В много европейски държави използват именно тези животни, за да поддържат зелените площи. Така, вместо да се замърсява природата и звуковият фон с вой на косачки и мирис на бензин, стадата вършат това, което са правили откакто свят светува. Освен това спомагат за биоразнообразието на полезни видове растения. Допълнителен плюс е фактът, че овцете ядат тревата, без да повреждат горните слоеве на почвата и по този начин освобождават място за нова растителност.

„Телеграф“ съобщават за пример как овцете могат да бъдат екологично полезни. Управата на полския град Гданск наела 15 овце, които да поддържат тревата в парк край река Мотлава. Стадото поддържа трева в специално заградена зона. Според придвижването им тя ще бъде премествана. Служители в парка са осигурили място за хранене и водопой, както и за почивка и сън. Полският експеримент ще се провежда до края на пасищния сезон. Всяка година той завършва по различно време в зависимост от климатичните условия. Проектът се реализира за първи път в Гданск. Ако бъде успешен, властите имат намерение да го приложат и в други паркове, а в бъдеще - и в други градове на страната.

Четириноги огнеборци

В Барселона създадоха специален “пожарен екип” от 290 кози и овце. Животните са натоварени със задачата да пазят испанския град от опожаряване, съобщава The Guardian. Козите и овцете ще бъдат изпращани на различни “горещи” точки. Те ще ядат и утъпкват суха растителност, предотвратявайки разпространението на огъня. Пилотният проект се тества в парка Collserola в Барселона, който обхваща около 8000 хектара. На територията му възникват около 50 пожара годишно. По думите на представител на нестопанската организация Pau Costa Foundation испанските фермери от десетилетия използват кози и овце, за да създават противопожарни ивици. Днес Испания се връща все по-активно към тази изпитана през годините практика.

Андалусия

Някои региони на страната въведоха тази стратегия преди 20 години. Тогава в южната част на Андалусия започнаха да плащат на овчари, за да прекосяват обрасли равнини и долини с техните животни. Оттогава регионалната програма значително се разшири и сега включва над 100 000 глави добитък, което е спестило на чиновниците около 75% от разходите за механично почистване на земите. Пашата носи и други преимущества - животните пренасят семена и наторяват почвата. Овцете и козите са всеядни, което допринася за биоразнообразието, като ограничава конкурентното предимство на някои растения.

Калифорния

Подобни инициативи има и в други страни. Например в Калифорния около дузина компании наемат кози за целенасочена паша, а в Португалия през 2017 г. стадо от 45 коня помогна за спасяването на Фая Брава - природен резерват в северната част на страната, от опустошителен горски пожар.

Свине пазят летище в Амстердам

През последните години многократно са наемани овце на “работа” в Брюксел, Белгия, и в най-големия парк на Мадрид, Испания. В Нидерландия пък властите наеха свине за защита на летището Схипхол в град Амстердам. Животните доста добре се справят с подплашването на птиците, които летят ниско над пистите и пречат на самолетите.

Диляна ЦВЕТКОВА