07
Чет, Юли
23 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

125-годишнината от първото официално цирково представление у нас отбелязва с изложба Регионалната библиотека в Хасково.

Отдел „Изкуство”е подбрал книги, албуми, периодични издания с публикации на тема така обичаното цирково изкуство и звездите на неговия небосклон.

На изложбата достойно е представен и вестник „Старият мост“ . В един от броевете е поместено интервю със световно известният свиленградски мим Герасим Дишлиев –Геро. В него той казва, че влизането му в трупата на знаменития канадски „Цирк дьо солей”е признание за труда му. Изложбата припомня и интервю с изключителния акробат еквилибрист Енчо Кирязов. За читателите на „Старият мост“ той съобщава, че дебютът на номера, донесъл му световно признание, за първи път е изпълняван в Свиленград.

Първата наша професионална циркова трупа – „Българско знаме“- e основана в края на ХIX в. от Петър Панайотов , разказва изложбата. През 1905 г. Лазар Добрич смайва света със своя „Трапец на смъртта”, който става част от програмата на всички прочути циркове по онова време. Заради спиращото дъха изпълнение българинът е удостоен с титлата „Сеньор на цирковото изкуство“ . Невероятни успехи на родния цирк, радвал и свиленградчани по време на Кръстовденския панаир, са вписани в „Книгата на рекордите на Гинес” .

СМ