28
Сря, Окт
20 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Технологичният свят ни отдалечава от природата, но може ли в определени ситуации да ни сближава с нея? Във време на извънредно положение, в което повечето от нас са далече от дивия свят и неговите обитатели, технолoгии като онлайн видео камерите ни дават възможност да се свържем с дивото, макар и косвено.

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Зелени Балкани предоставят жива връзка с един световно застрашен вид, обгърнат с ореол от митове и легенди – египетският лешояд. Едно от местата на "дивото кино" е Провадия.

"За девета поредна година предаваме на живо от гнездото на двойка египетски лешояди, която преди дни се завърна от Африка и в момента строи гнездото си. От 2012 досега те са отгледали пред очите ни общо 12 малки, като се надяваме отново да станем свидетели на снасянето на яйцата, излюпването на новото поколение и всеотдайната грижа на родителите", споделят от БДЗП.

Другата камера ни сближава с конкретни природозащитни дейности, които двете организации изпълняват в рамките на LIFE проекта „Нова надежда за египетския лешояд“ - пускане в дивата природа на отгледани на затворено птици по метода на забавеното освобождаване. Всеки може да наблюдава на живо адаптацията на трите млади птици, който ще престоят във волиерата до средата на май, когато ще бъдат маркирани със GPS предаватели и освободени.

Връзката с двете камери е на сайта на проекта http://www.lifeneophron.eu/