30
Чет, Май
17 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт
PUIIIДеца от ПУИ „Стефан Василев“ в Свиленград обраха овациите на XVIII издание на националния ученически празник „За хляба наш... Инициативата се провежда ежегодно в Благоевград и е част от Националния календар за извънучилищните дейности на Министерството на образованието и науката.
Тя има за цел да разшири научните познания на учениците за производството на хляба и хлебните продукти, както и да обогати тяхната култура. Тази година фестивалът премина под наслов „ Хлябът - живот, традиции и вдъхновение“. Участие в него взеха над 1000 деца от 23 учебни заведения от цялата страна, като нашето бе единственото помощно училище-интернат, включило се в проявата.
Директорът на школото Мила Писюзева подала заявка за участие, след като през декември м. г. в ПУИ „Стефан Василев“ отвори врати една от първите хлебни къщи в страната, за което „Старият мост“ писа. По време на фестивала бяха представени уникални макети, картини, обредни и празнични хлябове, старинни пособия за приготвяне на хляб. Нашите ученици показаха, че са много добре подготвени и запознати с традициите и обичаите. Сръчните деца месиха, точиха и украсяваха десетки питки и хлебчета, с което спечелиха две грамоти – за „Цялостно представяне в изложбата“ и от Сдружението на хлебарите и сладкарите в Благоевград.
Ружица АНДРЕЕВА