13
Съб, Юли
18 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт
Националното турне е със специалното участие на световноизвестния кларинетист Ибряма
 
Трупата на Нешка Робева идва в Свиленград на 27 ноември. Поводът е 15-годишнината от създаването на формацията. По случай празника танцьорите организират национално турне в 12 града, сред които е и нашият. Билети вече се продават в мрежата на „Eventim“ в Интернет. Цената на пропуските започва от 20 лева и достига до 60 лв. На сайта обаче се вижда, че най-скъпите билети от 50 и 60 лв. вече са разграбени.
Уникалната програма ще включва най-доброто от всички спектакли на трупата. Впрочем, водената от Нешка Робева формация придоби изключителна популярност през последните 15 години. Групата е известна не само по родните сцени, но печели и чуждестранни зрители, като през 2002 г. спектакълът „Два свята“, който е първото българско представление в Бродуей, кара немалко зрители да аплодират трупата на престижния фестивал в Белгия – „Европалия“, след което бива предизвикан интересът на белгийски и френски продуценти.
Досега формацията е изпълнила повече от 400 спектакъла. Зрителите, които са наблюдавали представленията, са около половин милион и са разпръснати из целия свят. Трупата е обиколила 3 континента и по-точно 20 държави.
В спектакъла в Свиленград участие ще вземе и кларинетистът Иво Папазов – Ибряма. Той е единственият български музикант, удостоен с награда на BBC и обявен за най-добрият кларинетист в света. Също така с изпълнения ще се представи и трупата „Руска Рома“. Започвайки като музиканти в реномирани частни ресторанти, скоро групата се насочва към активни гастроли в Русия и зад граница – Италия, Сенегал, Германия, Франция, Испания, Харватия, САЩ, Канада, Латвия. Участват във фестивали в Полша, Чехия, Унгария.
Диляна ЦВЕТКОВА