15
Съб, Юни
30 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт
karapeev2karapeev3karapeev1Вино за ценители прави свиленградчанинът Сашо Карапеев в малката си винарна в Мезек. В нея той е вложил сърцето и душата си, а това се забелязва от посетителите, които си тръгват от тук впечатлени от приятната атмосфера и създадените от нашенеца еликсири. Затова туристите, които посещават забележителностите на селото, не пропускат да се отбият във винарната на Сашо, която се намира в просторния двор на къщата му в Мезек.
Започнах през 2000-та година, тогава разбрах, че трябва да променя нещо в живота си, споделя Сашо Карапеев. Идеята да се занимава с производство на вино му дошла, след като получил здравословен проблем със сърцето, бил около 40-годишен и се налагало да започне медикаментозно лечение. Той обаче решил да пробва алтернативно лечение по негова интуитивна рецепта. Тогава направил първите си количества. Експериментът се оказал сполучлив. Направих първите 60 литра, това ме ентусиазира да изградя помещението за съхранение на бъчвите, казва майсторът винар. Постепенно той започнал да увеличава количествата. В момента в избата му се произвеждат 10 тона еликсир годишно. Гроздето го купувам, в нашия район има прекрасни условия за отглеждане на качествено грозде, а също така и много добри лозари, сподели свиленградчанинът. Постепенно той е изградил и помещенията за производство и за бъчвите. Обособена е и малка зала за дегустации.
Всичко в производствения процес е без механизация. Технологията е максимално близка до „домашната“, а във виното не се добавят никакви изкуствени подобрители. Ферментаторите са от тип „потопена шапка“ - стара технология, практикувана от хилядолетия. Философията на винарната е да предлага дегустация като туристическа атракция и да произвежда екологично чиста продукция, сподели собственикът й. Целта е да покажем на ценителите, че доброто вино се произвежда в малки семейни винарни, които в развития свят всъщност са гръбнакът на винопроизводството, добави той.
Сашо Карапеев, който е човек на изкуството, е създал особена атмосфера в избата си. В помещенията са поставени различни старинни предмети, носещи специално настроение на посетителите. Дегустацията на вино тук е истински ритуал. Клиентите са основно от туристическия поток, преминаващ през Мезек. Имаме доста посетители от страната, а и от чужбина, очаровани са от атмосферата и духът, разбира се, и от виното, защото то се отличава съществено от това в супермаркетите, казва Сашо Карапеев, който преди работеше в рекламно студио „Спейс&Арт“ /предшественик на Студио 2/, но вече е преустановил тази си дейност. По думите му тайната в правенето на вино е всеизвестна: „Правиш го за другите и даваш най-доброто от себе си. Това е магията на живота“.
Майсторът винар продължава да твори и на платното. Преди е рисувал в обособено помещение в двора на къщата си. Сега казва, че като получи вдъхновение тръгва на пътешествие. Последното му хоби пък е правенето на тефтери от естествена кожа. Те са ръчно шити, с кожена подвързия и украса в традициите на византийските и славянски ръкописи. За мен това е вдвъхновяващо и увлекателно занимание, споделя Карапеев. Всъщност навремето той е завършил военно училище и пет години е работил като офицер, но в образа на такъв е трудно и дори невъзможно да си го представим днес. Любител съм, и в рисуването и в правенето на вино, и държа да си остана такъв, споделя Сашо Карапеев. Когато започнем да говорим за бизнес и за професионализъм, нещата добиват малко по-друг смисъл и магията изчезва, добавя той.
Елена МИХАЛЕВА