21
Сря, Окт
14 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

С екстравагантния специалитет мида „Сен Жак“ на Мариан Годжев ще бъде открита галавечерята на конкурса

Главният готвач на ресторант „Романтика“ Мариан Годжев е сред шестимата топ български готвачи, които ще представят свои авторски рецепти по време на галавечерята на конкурса "Ресторант на годината "Бакхус"- Acqua Panna & S.Pellegrino“ 2010, организиран от списание „Бакхус“. Церемонията ще се състои на 10 март в бизнес център Benchmark в София.

Присъстващите ще се насладят на екстравагантни ястия, майсторски приготвени от готвачите. Менюто на вечерта ще започне с рецепта на Мариан Годжев. Той ще приготви мида „Сен Жак“ с пюре от карфиол с аромат на индийско орехче, акомпанирана с фин сос от зелена ябълка и печен бразилски орех. Предложих три свои рецепти, но организаторите избараха тази, това ястие е по-различно и по-екстравагантно, каза Мариан Годжев. На церемонията ще присъстват 250 души, така че той ще трябва да направи 250 порции. Главният готвач на „Романтика“ обясни, че мидата е шотландска и се яде почти сурова. Ястието присъства в менюто на тукашния ресторант, но под малко по-различна форма.

На галавечерята ще присъства и най-добрият сомелиер в света за 2007 г. Андреас Ларсон. Освен че ще предаде отличието на победителя по време на церемонията на 10 март, той ще избере и вината към шестстепенното меню.

Мариан Годжев е работил в поредица добри български ресторанти. Посочва за свой учител в готварството Елица Котева. В представянето му в сайта на списанието за вино и гурме култура „Бакхус“ се казва, че отношението му към храната е почти научно – проучва историята и употребата на всеки от компонентите преди да пристъпи към съчетаването им в екстравагантни и неочаквани ястия. Мариан Годжев е член на Асоциацията на главните готвачи „Евро-Ток България“, която е част от „Евро-Ток Интернационал“ - водещо европейско сдружение, единственото с официален европейски статут. Миналата година новото меню на ресторант „Романтика“, съставено от Мариан Годжев, бе на осмо място в националната класация, организирана от „Евро-Ток България“, за което „Старият мост“ писа.

Елена МИХАЛЕВА