01
Вт, Дек
18 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Опънаха се тежки софри насред улицата. Модно ревю и танци съпътстваха веселбата

Незабравим празник на свиленградската улица „Райко Даскалов“ събра мало и голямо отблизо и далече – около 100-тина души. Тържеството бе по инициатива на Александър Чаушев, като идеята му с голям интерес посрещнаха всички живеещи на тази улица. Датата – 26 август, съвпадна с деня на разстрела на видния български политик, държавник и журналист Райко Даскалов, който е от Свиленград. Празникът се проведе за първа година, но всички участници в него си обещаха да се превърне в традиция. Улицата не е голяма, състои се от тридесет къщи. За празника бяха поканени всички, родени и израснали на нея. Най-възрастният обитател на улицата е на 90 години, а най-малкият - на 1.

Честването откри организаторът на събитието Александър Чаушев, а учителката Атанаска Добчева прочете историческа справка за краткия, но отдаден на България, живот на 37-годишния Даскалов. След изнасяне на украсения с цветя портрет на Патрона на улицата от две млади момичета, Кичка Кудинева предложи да бъде почетена паметта му със ставане на крака и едноминутно мълчание. И напомни, че преди да бъде назована с името на Райко Даскалов, улицата е била белязана с „номер 34“ в града. Това се е случило преди повече от 60 години. „Днес улицата няма нищо общо с тази, която помня преди поне петдесет години. Промениха се обликът на къщите, както и взаимоотношенията между хората. Сега липсват махленското дружелюбие, по-голямата тогавашна взаимопомощ, доверието между комшиите“, сподели учителят Георги Костадинов. Александър Чаушев допълни, че празникът е за това - да се сближат хората, да се преодолее отчуждението, да бъде пример за младите и така животът да се направи по-обикновен, по-надежден, по-лек. Той с удоволствие представи гордостта на улицата - Кристияна Димитрова, която дефилира със своите награди и медали по хандбал и футбол.

Последва ревю на „шапкарите“, модните къщи „Малки тайни“ и „Рошавата гарга“ . За атрактивното представяне на моделите Милка Чаушева повече от шест месеца плела шапките за най-малките участници и шила нетрадиционни облекла от отпадъчни материали, найлон, хартия, станиол за възрастните модели. След моделките по улицата преминаха малките „нинджи“, които през цялото време следяха за сигурността и спокойствието на празнуващите.

С фойерверки и цветя бе поздравена рожденичката Атанаска Добчева, подсладила празнуващите със собственоръчно приготвена торта. Известният някога в града вокално-инструментален състав „Ребус“ се възстанови за случая и забавлява присъстващите с любими стари градски песни. Най-малките участници в срещата отгатваха гатанки и бяха наградени с лакомства за верните си отговори. Всеки присъстващ получи изненада от томболата, проведена в края на програмата.

Вечерта продължи със раздумка от спомени, смях, много песни, народни хора, танци и пожелание тържеството да се провежда всяка година. Организаторите се бяха погрижили на трапезата да присъстват топли кюфтета, студена бира и сладкиши.

Кристина АНГЕЛОВА