21
Сря, Фев
32 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Архивна снимка е запечатала как някога в Свиленград празнували Никулден. Тя може да се види в дигиталната колекция на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково.

Снимката, изкопирана в размер 9 на 14 см, е направена през 30-те години на миналия век. Автор е известният фотограф Атанас Марашев, снимал поколения свиленградчани. Той е съхранил как градският еснаф отбелязал големия християнски празник. На чаршията пред пивница „Сакаръ“ са се подредили впечатляващ брой занаятчии, търговци, предприемачи. Всички са официално облечени, ризи и джобни кърпички се белеят, бомбетата не са изключение. Може би е минала църковната служба и всички се готвят да седнат на трапезата, подсказва фотографията.

Чаршията в Свиленград е процъфтявала през втората половина на 20 век с развитието на занаятите обущарство, кожухарство, терзийство, кафеджийство, яхнаджийство , гостилничарство, грънчарство, дърводелство, бъчварство, керемидарство, дюлгерство, праматарство, бубарство и други занаяти, някои от които са отишли в историята. Тогава се създавали първите еснафски организации, припомнят историци. В онези години между еснафите нямало конкуренция, преобладавали патриархалните отношения на честност, взаимопомощ, единение.

А в Историческия музей в Свиленград се пазят местни кулинарни рецепти за никулденската трапеза. И свиленградчани приготвяли традиционния шаран, пълнен с лук, орехи и маслини за разкош. Това кулинарно разточителство обаче било присъщо само на по-богатите. По- бедните разчитали главно на дребната маришка риба.

Бащата в семейството с въдица в ръка се отправял към пазено в дълбока тайна място край Марица. Домакинята почиствала и осолявала рибата. Овалвала я в брашно и я оставяла да отлежи поне четвърт час. През това време забърквала сос от кисело мляко, накиснат във вода и изцеден хляб, оцет, счукан чесън и орехи, с който да полее обилно изпържения улов. Изпържвала рибата в широк тиган до тъмножълто, без да скъпи шарлана, та да е сито и доволно домочадието.

...В онези години никой не подозирал, че ще дойдат времена в Марица да няма риба.

СМ