09
Вт, Авг
27 Нови статии

Произшествия
Инструменти
Шрифт

Изпепелени са машини и материали за над 70 000 лв., по чудо огнеборците спасиха долепената къща

Страшен пожар изпепели дърводелски цех с площ 80 кв. м на ул. „Дойран“ 14 в Любимец. На косъм от унищожаване е била и долепената до производственото помещение къща, но своевременната намеса на огнеборците е предотвратила трагичната участ семейството да остане без покрив над главата си точно.

Инцидентът станал на 19 декември вечерта. Обикновено вкъщи винаги имало някой, но този път и тримата обитатели – Валя, Петър и неговият брат, отсъствали. Около 21, 20 ч. комшия чул гръм в съседния имот, излязъл навън, видял пламъци на покрива и веднага подал сигнал на Пожарната. Само 4 минути след това пристигнала кола на огнеборците от Любимец, скоро дошъл и автомобил за гасене от Свиленград.

В цеха избухнала туристическа газова бутилка, лумнали различни материали за мебели, които се изработвали там. Изгорели са скъпоструващи машини, три кухни, готови за монтиране, документация за поръчки, мебели. Избухнала после и голяма бутилка за газ . От взривната вълна бил повален влезлият да гаси вътре пожарникар. Ударът бил толкова силен, че каската му хвръкнала настрани, а той изпаднал в шок. Близо 4 часа се борили огнеборците със стихията. Имало опасност огънят да обхване долепената до производственото помещение къща, но благодарение на специалните незапалими щори и самоотвержената работа на пожарникарите трагедията по чудо бе предотвратена, разказа Валя. Тя не може да прежали смъртта на двете си кученца – пинчери, едно от които бременно, намерили края си в огъня.

По преценка на собствениците Петър и Валя нанесените щети възлизат на над 70 хил. лева. Цехът имал много поръчки от цялата околия, дори и приели заявки от София. Сега обаче смятат да не се предават. Още на следващия ден много техни приятели се притекли на помощ. Едни в момента разчистват нанесените от пламъците поразии върху бившия цех, други веднага предложили да предоставят помещение за производствената дейност. „Ще стегнем нов цех, имаме много клиенти и не бива да се отчайваме и да ги разочароваме“, сподели Валя Господинова.

Веднага на място са дошли криминалисти от Хасково, които разследват причините за пожара. Не се изключва и умишлен палеж или пък късо съединение в ел. инсталацията. „Не ми се иска да вярвам, че нарочно е подпалено, не ми е известно да имаме врагове, каза Господинова.

СМ