23
Вт, Апр
11 Нови статии

Произшествия
Инструменти
Шрифт

Майката на 15-месечния Борислав от Любимец го оставила за 2 минути без надзор

Невръстно момченце от Любимец почина след падане в казан с лютеница. Детето издъхна в сряда в пловдивската УМБАЛ „Свети Георги" от тежките изгаряния, които е получило от врящата смес в съда.

Трагичният инцидент станал около 11, 30 ч. Проходилият наскоро Борислав Щерев на 1 г. и 3 месеца играел на двора около майка си Янка, която приготвяла зимнината. 31-годишната жена изтърчала вкъщи да му вземе памперс и го оставила за около две минути.

Когато се върнала, с ужас видяла крачетата на малкия да стърчат от казана. Жената веднага реагирала. Детенцето е заведено в Бърза помощ в Любимец, откъдето незабавно е транспортирано до Харманли, а после – до Хасково. В областната болница обаче не лекуват изгаряния и затова бебето е пренасочено към клиниката по изгаряния в гр.Пловдив. Там лекарите са установили над 60 % изгаряния по телцето и главичката. По-късно от клиниката е получено съобщение, че детето е починало.

За случая са уведомени полицията и Дирекция „Социално подпомагане“ в Свиленград. Ръководителката на социалната служба Росица Христова веднага е изпратила екип от отдела за закрила на детето в дома на починалото дете. Социалните работници са установили, че става въпрос за нелеп инцидент и останалите две деца на семейството, на 4 и на 8 г., не са в риск. Почернената ромска фамилия живее в масивна къща в района на кантона, децата са обгрижвани добре. Съпругът на Янка Иван и неговият баща ходели на гурбет в Гърция, но сега нямали работа. Ще издадем бележка за социално погребение на малкия Борислав, сподели пред „Старият мост“ Христова.

Полицията е започнала разследване срещу родителите по член 122 ал. 1 от НК. Той гласи, че „който причини другиму смърт по непредпазливост, се наказва с лишаване от свобода до 5 години.

СМ