23
Вт, Юли
35 Нови статии

Бедствия и аварии
Инструменти
Шрифт

След три денонощия огнената обстановка е овладяна, засега

Призовавам всички земеделски стопани да преустановят за известно време дейностите си на полето, заяви пред „Старият мост“ началникът на РСПБЗН в Свиленград гл. инспектор Ивелин Тонев.

През последните няколко дни гасихме по 2-3 пожара на ден, възникнали заради запалване на сухи треви, храсти и насаждения. Една от причините за избухването на пламъци е работата на полето. В тази суша и горещ вятър една искра е достатъчна, за да лумне огънят, уточни Тонев.

Освен в Свиленградската община, екипите ни се притичваха на помощ в Любимецко и Харманлийско, допълни той. Огнеборците ни са изтощени, силите им са на изчерпване, спали са по 3-4 часа на денонощие, загрижен е началникът на РСПБЗН.

След вчерашния огнен ад днес гасихме пламъци в местността „Блатно кокиче“ край Свиленград, които вече са потушени, каза Тонев.

Към момента гори на разклона до с. Брягово, община Хасково, пожарникарите полагат усилия и в потушаването на огъня край с. Йерусалимово, община Любимец, съобщиха пък от Областния кризисен щаб.

В  резултат на сложната пожарна обстановка бе необходимо спешно да се създадат предпоставки за защита на населението в засегнатите общини и райони. Вчера бе обявено бедствено положение в общините Харманли, Свиленград и Любимец заради големите пожари в трите общини, допълниха от там.

Днес в района пристигна гл. ком. Николай Николов, директор на ГДПБЗН, който заедно с областния управител Минко Ангелов координират всички действия за нормализиране на обстановката.