15
Съб, Юни
31 Нови статии

Инциденти
Инструменти
Шрифт

При три пожара са унищожени общо 42 000 дка, сред които и горски фонд

На общо 120 сигнала в Свиленград и Любимец са се отзовали инспекторите от районната служба “Пожарна безопасност и защита на населението” (РСПБЗН) от началото на летния сезон до сега. Като брой произшествия през други лета сме имали повече, но за сметка на това са регистрираби големи пожари, довели до обявяването на 3 частични бедствени положения, обобщи началникът на РСБЗН Ивелин Тонев.

„Имали сме периоди, в които не сме спали по 48 часа. Това ни изцеди не само физически, но и психически. Докато се възстановим от единия пожар и влизахме в другия“, споделя Тонев. Той апелира хората да бъдат изключително внимателни, защото лятото все още не е свършило. Докато температурите не паднат под 30° и не завали по-солиден дъжд има опасност от пожари, подчерта Ивелин Тонев.

Три са били големите огнени стихии, за чието развитие stmost.info писа подробно. Припомняме, че на 2 септември се запали край тополовградското село Присъдец, като със застрашителни темпове пламъците напреднаха към Маточина. Стигнаха до около 100 – 200 метра от селата Маточина и Варник, като превантивно бяха евакуирани 10-имата им жители. Засегнати бяха 21 000 дка най-вече ниски дъбови гори, храсти и земеделски площи.

Заради почистване на пасище на 19 август избухна пожар между селата Младиново и Пъстрогор. Пет дни огнеборците гасиха непрестанно, като имаше реална опасност за селата Васково, Пъстрогор и Момково. Пламъците бяха спрени на около 600 метра от първите къщи в Пъстрогор. При обход след втория огнен ден се оказало, че пожарът се разпрострял на периметър 30 км. Изгорели са 16 000 дка, сред които и смесена гора.

В края на юли пък на истински огнен ад бяха подложени пожарникарите ни – едновременно гореше на 6 места. Пожари имаше в селата Оряхово, Вълче поле, Дъбовец, Сладун, Лозен и Георги Добрево, където горя къща. Най-сложно бе положението край любимецкото село Дъбовец. Там бе мобилизиран целият наличен състав в Хасковска област. Запали се широколистна гора, а равносметката бе 5 000 дка засегнати площи.

Искам да подчертая, че без подкрепата на Доброволните формирования на Свиленград и Тополовград, както и на горските служители, работата ни щеше да е още по-натоварваща, каза Ивелин Тонев. Благодаря им за помощта и за големите сърца, които имат, сподели още той. Началникът на РСПБЗН подчерта, че и доста спонтанни доброволци са се отзовали на помощ по време на пожарите. Плътно до огнеборците са били земеделските производители Христо Тодоров и Трифон Тодоров от Левка, Николай Пеев от Студена и Никола Николов от Маточина. Това са хора, които ни помагат всяко лято, при това безвъзмездно. Благодаря на всеки един от тях, каза Тонев.