Интервю
Инструменти
Шрифт
hristonevvvНашата фирма има мъдро ръководство – не продава свои имоти
 
Г-н Христонев, ще затваряте ли автогарата?
Не. Няма да затварям автогарата и няма да давам терена за строителство на казино. Наскоро Автогара Свиленград бе реконструирана и обновена. Тъй като се познаваме, ще те помоля да си говорим на „ти“.

 Питам те, защото кметът Манолов иска да прави нова?

На мен кметът Манолов не ми е казвал, че ще прави друга автогара. Да, прочетох в местен стенлист ентусиазирано писание за строителството на „нова супермодерна градска автогара“. Струва ми се, че дописникът е прекалено емоционален в мечтата си да се затвори автогарата. Автогара Свиленград е на 48 години и доста поколения са се качвали и слизали от автобусите на нея. Преди да сътвори тази „радостна новина“ да беше прочел Наредба 33 за обществен превоз на пътници и товари, да се ограмоти, да се замисли, да прецени кое е правилно и кое - не.

Има ли нужда според теб от две автогари в малък град като Свиленград?

Дали има нужда от две автогари? Този град има старейшини, има кмет, които решават от какво има нужда градът и от какво няма. Аз само мога да ти кажа, че от 05,00 до 19,30 часа в Автогара Свиленград 45 пъти влизат автобуси, престояват по 10 минути и заминават по своите линии.

Сред основните мотиви на градоначалника бил да се разтовари трафикът в центъра на града. Каква е натовареността в момента?

Дано това е истинският мотив на градоначалника. Но надали трафикът в центъра се натоварва от 45 автобуса, които влизат в автогарата, вземат пътниците и излизат. Аз бих се притеснявал повече не от трафика, а от транспортните средства – ковчези на колела, които ползват услугите на Автогара Свиленград. В повечето европейски градове не само автогарите, но и жп гарите са им в централната част, въпреки интензивния трафик, защото е много по-удобно за пътниците.

Освен това, в района на новата автогара, до болницата, щяло да започне строителството на Център за спешна медицинска помощ и така щяла да се структурира една съвременна зона за обслужване на населението.

При това състояние на техниката, с която се превозват пътниците, нищо чудно да имат нужда от спешна медицинска помощ.

Знаете ли в други градове от калибъра на Свиленград да има повече от една автогара?

В Пловдив има две автогари, в Бургас - две, в Стара Загора - мисля една, в Хасково - една, в София - централна и една около стадион „Славия“. Както се вижда/ б.р.-иронично/, градове все от калибъра на Свиленград.

Впрочем, идеята за втора автогара не е нова. Преди 7-8 години щеше да се прави в жилищния квартал „Изгрев“. Кои са според теб истинските причини толкова упорито да се настоява за втора автогара?

Да, чувал съм ги тези - в кв. „Изгрев“, на мястото на Вторични суровини на ул. „Граничар“. Винаги съм се чудил, защо ще опиташ да изкараш хората извън града, след като една частна фирма е поела ангажимента по тази почти социална дейност, в идеалния център на града. Ами огледай се кой ползва автогарата, кой ползва автобусни превози, за какво идват в града хората и къде отиват най-често. Автогара Свиленград им е удобно място, нали? Наскоро един общински служител /по понятни причини няма да му кажа името/ сподели пред мен, че свиленградската автогара е с най-добра визия и организация на обслужването в Хасковска област.

Единственият хипермаркет в момента в Свиленград е на „Билла“, построен на част от терена на автогарата. Предполагам, малцина свиленградчани знаят, че заслугата е изцяло на вашата фирма „Билла“ да построи магазин тук. Общината направи опит с „Пени“, но накрая се оказа неуспешен.

О, „Пени“ бяха първите, които искаха да направят своя магазин на автогарата, но искаха да купят мястото. „Билла“ се съгласиха на нещо по-разумно и ръководството на „Свиленград Автотранспорт“ АД реши да им го даде под наем за срок от 30 години. Не смятам, че заслугата е изцяло на нашата фирма. Нали те си го построиха, с техни пари? А и подчертавам, че „Свиленград Автотранспорт“ АД има мъдро ръководство – НЕ ПРОДАВА!

Един от автобусните превозвачи тук се закани да се оплаче от вас на Комисията за защита на конкуренцията. Какво стана с тези закани?

Оказа се, че не може да чете. Неговите пари се оказаха по-малко от парите на конкурентната нему фирма. Комисия за защита на конкуренцията не е идвала на проверка, ама то няма и за какво. Сега го чакам (превозвача) да ми се извини публично, но това чакане няма да продължи вечно. Накрая искам да уверя читателите на „Старият мост“, че не автогарата храни „Свиленград Автотранспорт“ АД. Доста често се случва точно обратното.

Интервюто взе: Николай Колев