Интервю
Инструменти
Шрифт

tania-        Таня, как възникна идеята за благотворителния концерт „Да помогнем на Кирил Станков“?

-        В училище се заговори за такъв концерт и не след дълго реших аз да го организирам заедно с моята съученичка Стефка Стайкова. За 10 дни успяхме да се справим. За начало направихме афиши, които раздавахме по улиците, за да са информирани повече хора. Разгласихме чрез вестниците, телевизиите, радиото. Направихме плакати, които разлепихме из града, както и покани.

-        Колко души се включиха в организацията?

-        Освен нас двете, се включиха няколко учителя, които ни помогнаха. Сред тях е Анета Георгиева, която преподава български език и литература. Николай Бюлбюлев също много ни помогна с билети и афиши.

-        Защо се ангажирахте с тази идея?

-        Защото Кирил Станков е страхотен човек. Преподавал ми е две години по история. Всички, на които е бил учител, казват хубави думи за него. И не само той, всеки човек има нужда да му бъде подадена ръка в такъв труден момент.

-        Очаквахте ли да има такъв интерес към благотворителния концерт?

-        Да, аз очаквах да има интерес, залата да бъде пълна и да има правостоящи, но не толкова много, колкото в действителност дойдоха. Не очаквах да има хора, които изобщо няма да успеят да влязат в читалището. Интересът беше огромен. Поради тази причина решихме да повторим концерта. Още не са уточнени датата и часът, те ще бъдат обявени допълнително.

-        От концерта събрахте около 8 000 лв. Задоволява ли ви тази сума или очаквахте повече?

-        Реално погледнато 8 000 лв., сравнени с необходимите за операцията 56 000 лв., наистина са малка сума. Но все пак са нещо. Ние бяхме подготвили около 700 билета, т. е. имаме 1 400 лв. само от билети. Останалите пари са от кутиите за дарения, които бяхме поставили в читалището, в „Билла“, в Пощата. От футболния клуб „Свиленград 1921“ дариха 1 921 лв. Имахме изпратени пликове от г-н Паришев и г-н Киришев. Към преброената след концерта сума не са включени 200 лв. от Дамския клуб, 333,55 лв. от кутията в нашето училище, както и 200 лв. от кутията в общинската администрация, които са преведени по банковата сметка. Иначе парите се брояха през целия концерт, бяхме ангажирали за това Младежката организация. Накрая имахме близо 8 000 лв., които занесохме на семейството на Кирил Станков.

-        Участниците как приеха вашата идея, с желание ли се включиха?

-        Да, с огромно желание. Нямаше такива, които да откажат. Първият, който откликна на нашата молба, беше Милко Калайджиев. Имаше още много състави и изпълнители, които искаха да се включат. Нямаше как да вместим всички, защото се притеснявахме, че концертът ще стане много дълъг и в същото време ще е в затворено помещение. Затова имаме идея когато времето се стопли, в началото на април, да направим концерт на открито, който може да продължи и три-четири часа. Така ще могат да се включат всички състави, които желаят.

-        Какво е мнението ти за този вид подпомагане на изпаднали в нужда? Как се приема от хората това?

-        Има хора, които наистина помагат. Но има хора, които изобщо не обръщат внимание. Когато ходехме по центъра и раздавахме афиши, имаше хора, които ни гледаха като престъпници и бягаха от нас. Едва ли не сме тръгнали да просим. А аз просто исках да им дам една покана, че ще има благотворителен концерт за еди кой си. Но имаше много, които откликнаха. Имаше хора, които казаха, че нямат възможност да дойдат на концерта, но ни даваха по 2 лв. за билет, дори и повече. От обикаляне по улиците събрахме 200 лв., които също ги добавихме.

Интервюто взе: Николай КОЛЕВ