27
Пон, Май
15 Нови статии

Интервю
Инструменти
Шрифт

ermovКогато болница, община и държава вървят ръка за ръка, нещата се получават

-        Д-р Ермов, чия беше идеята да се сключи договор за взаимодействие между болниците в Свиленград и Хасково и има ли такава практика в страната?

-        Идеята беше на изпълнителния директор на МБАЛ-Хасково д-р Славчо Близнаков, на мен и на областния управител Ирена Узунова. Сключването на такъв договор е наистина прецедент в страната. Неведнъж съм казвал, че болниците не водим битка помежду си. Или по-скоро водим, но за здраве, за по-добро лечение на пациентите. Имаме желание и възможности заедно да работим с хасковската болница, да си помагаме в интерес на нашите болни. Ние можем да използваме ресурсите на областния стационар по отношение на някои заболявания, хасковските колеги могат да използват нашето отделение за долекуване, както и част от модерната апаратура, която предстои да закупим по оперативна програма за регионално развитие.

-        Това не можеше ли да стане без подписването на договор?

-        С подписите си ние просто декларираме, че това, което правим, е истинско и ще се изпълнява. Договорът няма обвързващ характер. Той не ограничава с нищо правата на пациентите. Всеки може да се лекува там, където пожелае и където е необходимо. Ние просто създаваме по-добра възможност за навременно и добро лечение на заболявания, за които в МБАЛ- Свиленград няма открити отделения - очни, ушни, урологични, травматологични и др.Тепърва предстои сключването на такива договори на хасковската болница с Правителствена болница, „Пирогов“ и други водещи университетски болници в страната. По този начин пътят на пациента до университетската болница може да бъде съкратен. Това е целта. На болните няма да им бъде отказвано лечение, няма да бъдат рекетирани, защото и най-малкият опит за изнудване ще бъде наказван. От друга страна и ние ще печелим, когато започнат да ни изпращат болни за долекуване. Ние сме търговски дружества, печалбата е важна, но да не забравяме, че болниците са социални заведения и имат социална значимост. Не всичко трябва да се пречупва през парите.

-        Има идея за откриването на медицински център към болницата в Свиленград. Необходим ли е наистина такъв?

-        Изграждането на медицински център е важна точка от програмата на кандидатите за общински съветници на ГЕРБ. Идеята идва от тях, но тази идея аз я имам отдавна. Добре е, че мислим еднакво, както и за ред други неща.   Защо големите областни болници имат медицински центрове, регламентирани с постановление на министерството? Защо големите общински болници в София и Пловдив имат не само медицински центрове, но и ДКЦ-та, т.е. медицински център плюс диагностично - консултативни блокове? Разкриването на медицински център със статут на самостоятелно юридическо лице, с отделен управител доказано ще бъде от полза както за пациентите така и за медицинския перонал. Създаването му ще подобри и координацията между болничната и доболничната помощ. Освен това в болницата има достатъчен брой и компетентни специалисти, които могат да работят в този медицински център извън задълженията си в болницата. Могат да проследяват болните, които после пък ще отидат при тях в отделението. По този начин достъпът и контактът и наблюдението върху болните са много по-добри. Единственият   проблем е, че болницата не разполага с пространствена възможност за медицински център. Затова ще поискаме от Общината да ни бъдат предоставени подходящи помещения в поликлиниката, като сме готови със собствени средства да ги ремонтираме.

-        В сградата на поликлиниката има ли свободни помещения?

-        Предполагам, че има помещения, които не се ползват. Но ако няма такива, има и друго предложение на кандидатите за общински съветници на ГЕРБ - „Медицински център I“ да се обедини с МБАЛ-Свиленград, запазвайки управлението си. Сливането ще позволи да се разкрият специализирани дейности, които до момента пациентите на Общината не могат да получат тук.

-        Какви дейности например?

-        Например очен кабинет, урологичен кабинет, в който да има възможност за поставяне на уретрални стентове, извършване на цистоскопия. Тези кабинети да бъдат оборудвани с необходимата апаратура със средства на МБАЛ. Поради високия брой на пациенти със захарна болест в района, има нужда от разкриване на ендокринологичен кабинет, който да е на разположение на пациентите поне три пъти в седмицата.

-        Кога виждате осъществяването на тази идея?

-        Мисля, че до 6-7 месеца тя може де се реализира.

-        Често дават свиленградската болница за пример в страната. Как успявате да поддържате високо нивото?

-        Това е постижение, което дължа на добрата и екипна работа на всички служители на МБАЛ Свиленград. Благодаря за големия кредит на доверие, който получих като управител на болницата на общинското ръководство и общинските съветници. Аз се стремях и продължавам да се стремя да го оправдая. Доверието е много важно. Няма нищо по-хубаво от това община, болница и държава да вървят по един и същи път, хванати за ръце. Ако някой се откъсне от тази верига, тя се прекъсва.

-        Всичко ли е толкова розово?

-        В здравеопазването винаги има проблеми. Но Министерството, Здравната каса винаги са проявявали разбиране към нас. Не мога да не отбележа и   помощта, която депутатите от областта от ГЕРБ ни оказаха в няколко насоки. Първо, с включването ни в оперативната програма за отдалечени региони, откъдето бяха осигурени 4,5 млн. лв. за откриване на отделение за рехабилитация в Свиленград. С тяхна помощ успяхме своевременно да получим от МЗ лиценз за долекуване, който пък е необходим, за да участваме в тази програма. Лично министърът даде подкрепително писмо, което внесохме в Министерството на регионалното развитие, защото те отпускат финансирането. Някои чисто технически проблеми, които имахме със Здравната каса, също бяха решени. В момента нямаме никакво забавяне с получаване на средствата от там. Сумите, които сме заработили по клинични пътеки, се изплащат навреме и в пълен размер. Болницата няма неразплатени задължения, включително и текущи.

-        Общината също доста помага ...

-        Да, искам да благодаря на общинското ръководство и лично на кмета Георги Манолов за помощта през всичките тези години. Извършена бе газификация и саниране на сградата. Отпуснати бяха средства за ремонт на вътрешно и хирургично отделение, за подмяна на покрива. В момента тече основен ремонт на Детско отделение. Остава да се ремонтира само коридорът на АГО и болницата ще бъде напълно обновена.

-        Какво предстои занапред?

-        Нещо много важно, което го няма в областта. Това е оборудването ни с 16-слайдов скенер. В Хасковски регион най-високите са двуслайдови. Предимствата на новия апарат са големи - точна диагностика, ясен образ, много по-ниско облъчване и на пациентите, и на персонала. Бъдещето е дигитализацията на образната диагностика.   Със съвременни апарати ще снабдим клиничната лаборатория, с помощта на които ще могат да бъдат изследвани хормони, както и с туморни маркери за проследяване на болните от злокачествени заболявания. Модерна техника ще внедрим в   микробиологичната лаборатория и в отделението за хемодиализа. Предстои закупуването на три нови анестезиологични и дихателни апарати, електрокардиографи и др. Сигурен съм, че с подкрепата на държавата, както и досега, тези неща ще се случат.