26
Съб, Ное
25 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Медицински канабис е най-новата култура, която се отглежда в община Любимец. Негови съставки се използват при лечението на заболявания или облекчаване на симптоми.

Растението канабис има история на употреба като лекарство, датираща от хиляди години в много страни. Грижите за насажденията в съседната община се извършват със съдействието на специалисти. Процесът се контролира от две министерства. Ако получената листна маса се окаже в повече от предвидената, излишъкът се унищожава, гласи едно от правилата.

През последните години в община Любимец растат площите с лавандула, която се използва в медицината и козметиката. Те вече достигнаха 1500 дка, информира Димитър Пилчев, началник на общинската служба „Земеделие“. Следващата стъпка, която планират производителите, е изграждане на собствена дестилерия, с която производственият цикъл се затваря.

Новост в селскостопанската карта на Любимец са и насажденията от маточина, употребявана преди хиляди години от гърци и римляни.

Данните бяха изнесени на пресконференция на областната служба „Земеделие“ в Хасково. Актуалната в момента тема е кампанията за директните плащания, която върви и онлайн. Земеделските стопани се регистрират и очертават обработваемите си площи за селскостопанската година. Тази мярка позволява да се ползва финансова помощ съгласно Закона за подпомагане на земеделските производители.

В Свиленград подаването на документи засега върви по-бавно в сравнение с други общини. Депозираните заявления до момента са една трета от миналогодишната бройка, каза Светлина Георгиева, началник на общинската служба „Земеделие“. Очакванията са, че до края на кампанията кандидатите ще се активизират.

В Хасковска област приключи обследването на площите, засети с пшеница и ечемик, информира директорът на областната служба „Земеделие“ Златка Господинова. В незадоволително състояние са само 1,49 % от житните посеви. Поради късните есенни валежи част от нивите са засети в по-късен етап, няма обаче пропаднали площи от измръзване или наводнение. Спрямо предходната година се наблюдава ръст на площите с есенни култури. Засетите площи с маслодаен слънчоглед обаче намаляват. Другата тенденция в региона е намаляване на площите със зеленчуци.

СМ