20
Пон, Май
29 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Очаква се среден добив около 300 кг/дка

Зърнопроизводителите в общината стартират жътвата през седмицата. Очаква се в понеделник комбайни да влязат в нивите с ечемик в землището на Капитан Андреево. Най-едрият зърнопроизводител в региона Петър Глушков пък ще зажъне в четвъртък. Тази година той има 11 000 декара пшеница и 750 дка ечемик.

Очакванията на стопаните са за добра реколта. В зависимост от плодородността на почвите добивите ще бъдат около 270-320 кг от декар, както беше и миналата година, каза Петър Глушков. В Добруджа обаче реколтата ще бъде слаба заради сушата.

Прогнозите са, че мелниците ще започнат да изкупуват житото за 200 лв./тон. Според запознати цената бавно ще расте, като през пролетта на следващата година може да достигне до 300 лв./т. На тази стойност в момента пшеницата се търгува на международния пазар.

През седмицата председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов заяви, че добивите в страната ще бъдат значително по-ниски спрямо миналата година заради сушата. Според него цената на пшеницата трябва да бъде около 300-320 лв./тон.

Тази година в Свиленградско комбайните трябва да ожънат 60 885 дка с пшеница и 14 290 дка с ечемик.

Елена МИХАЛЕВА