09
Пет, Дек
29 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

С първоначално ниски изкупни цени и последвало повишение протече изкупната кампания на тютюна в община Свиленград, разказаха производители след приключването й. Стартът на кампанията беше даден в началото на ноември и продължи до средата на януари. Няма неизкупени количества тютюн, потвърди Живко Желев от село Мустрак.

С традиционно по-ниска изкупна цена тръгна предаването на тютюна. Този път цената от 4,70 лв. за кг суровина беше мотивирана от страна на фирмите изкупвачи с ниското качество, заради по-влажната и дъждовна година. Липсата на количества обаче е вдигнала цената до 6,50 лв., а в последствие и до 8-9 лв. за сортовете „Крумовград” и „Басми”.

Приблизително с 47% по-малки са количествата тютюн в региона поради липсата на работна ръка, увеличаването на осигуровките, нестабилността в сектора и ред други причини, сред които и новината, че дължат корпоративен данък за получените от тях средства под формата на помощи за преориентиране. Това пресметна още Живко Желев, но все още е убеден, че в отглеждането на тютюн има бъдеще. Според експерти, спасението е китайският пазар. Масово обаче работниците избират да отидат в Гърция, където надниците са по-високи. Гръцките фермери могат да си позволят да ги плащат и заради по-високата изкупна цена, както и заради националната подкрепа.

Стратегия за пет години напред е необходима в сектора, категоричен е Живко Желев, който сподели, че и тази година не е минало без пускането на жалба до Областната дирекция по земеделие по време на изкупната кампания. По думите му, необходимо е учредяването на гаранционен фонд, от който да се изплащат парите на производителите при фалит на изкупвача. Излъгани са останали десетки тютюнджии след фалита на „Михайлидис”. Според Желев изкупването на тютюна трябва да става на специални пунктове, за да не се спекулира с цената, а производители през една врата да получават разлика от 3 лв. на предаден кг тютюн.

Проблем през тази година се оказали и неплатимите количества продукция. В Гърция бракуваната суровина е под 1% от предаваните количества, а при нас неплатимото почвало от 4% и стигало до 13 – 15 – 20 на сто. Това удря по джоба на производителя, а взетият, но счетен за неплатим тютюн едва ли се изхвърля, категоричен е Живко Желев. Според него, тези количества могат да бъдат засечени на входа на фабрките, където предават посредниците. Разликата е твърде възможно да отива за нерегламентирано производство на цигари, смята той. Преди броени дни беше съобщено, че Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол влиза на проверка във фабриката на "Булгартабак" в Благоевград, която беше затворена. Според приватизационния договор предприятието има ангажимент да запази предмета на производство до 2021 година в България, но не е уточнено къде. 

След пълното приключване на изкупната кампания към края на януари 2019 година се очаква да започне сключване на новите договори с фирмите изкупвачи. С тези договори земеделските стопани ще се впишат в регистъра на тютюнопроизводителите, като крайният срок е 31 март. Тази година изкупвачите в региона на Свиленград бяха „Алианс Табак” - Хасково, „Сокотаб”, „Миссириан” и „Секе”.

Катя Иванова