29
Съб, Ян
25 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт
Висока ранна смъртност съпровожда агнилната кампания тази година. До 48 часа след като са се родили агънцата умират. Кончината се наблюдава най-вече в стада, покосени от болестта „син език“ преди няколко месеца. Нормалната смъртност е между 3 и 8 %, а сега тя се е повишила на 20 – 25 %, подчертаха ветеринари. Добичетата се появяват на бял свят изнемощели, слаби, недобре развити. Лекарствата, давани на овцете заради синия език, намалят тяхната млечност. Майките не могат да кърмят агънцата, което също е предпоставка за високата смъртност на приплодите. В други случаи пък овце, преболедували от син език, абортират.
Не всички местни животновъди търпят загуби. В стадата, които не бяха засегнати от „син език“, няма такъв проблем. При нас агнилната кампания върви нормално, похвали се Петър Глушков. Вече има родени 500 животни, като очакваме още толкова. При 50 % от овцете агънцата са близнаци или тризнаци. Кметът на Момково Трифон Трифонов също сподели, че засега нямал смъртен случай на приплод.
Междувпрочем, до средата на април ваксинацията срещу „син език“ трябва да е приключила, тъй като със затопляне на климата се появяват комарите, разпространители на заразата. В същото време държавата се бави с осигуряването на безплатните ваксини, които обеща. Ако в най-скоро време правителството не осигури ампулите, излизаме на протест, заканиха се животновъди от цялата страна.
Припомняме, че през миналото лято заразата засегна стопанства и в общините Свиленград и Любимец. Шест огнища регистрираха в Свиленградско, като едни от най-засегнатите села бяха Студена, Дервиш могила и Мезек. В Любимецко епидемията обхвана много повече животни, по-голямата част от тях - в Малко градище, Лозен и Белица. При първата вълна на заразата смъртните случаи в Свиленград бяха 6, а в Любимец – нямаше. В края на август обаче болестта се „развихри“ с още по-големи темпове, като умряха 100 овце в Свиленградско, а 500 бяха заразени. В Любимецко пък загинаха 70 животни.
Диляна ЦВЕТКОВА